vrijdag, 27 januari 2023

Makkelijker op pad dankzij ANWB AutoMaatje Deventer

DEVENTER – ANWB AutoMaatje Deventer is gestart. Minder mobiele inwoners van de gemeente Deventer krijgen hiermee meer mogelijkheden om ergens naartoe te gaan. ANWB Automaatje is een vervoerservice waarbij vrijwillige chauffeurs minder mobiele plaatsgenoten op verzoek vervoeren met hun eigen auto. Deze vervoersservice is een samenwerking tussen de ANWB, Deventer Doet, gemeente Deventer en Vrijwillige Hulpdienst Diepenveen (VHD) en Werkgroep Meerijden Diepenveen. De coördinatie van ANWB Automaatje Deventer is in handen van Deventer Doet.

Coördinator Elise Steunebrink van Deventer Doet vertelt ‘We zijn net gestart en breiden momenteel uit. In juni zijn we op volle sterkte, dan komt er nog een feestelijk moment. We wilden ook niet wachten, omdat dit duidelijk in een behoefte voorziet.’ Steunebrink legt uit ‘Landelijk heeft zo’n 6% van de bevolking, veelal 65-plussers en mensen met een gezondheidsbeperking, vrijwel niemand in hun omgeving om terug te vallen voor hulp bij vervoer. Dat is in Deventer niet anders. Met ANWB AutoMaatje hoeven zij zich niet bezwaard te voelen om anderen te vragen, omdat vrijwilligers in de buurt al hebben aangegeven dat zij graag bereid zijn om af en toe hun plaatsgenoten te helpen. Door ANWB AutoMaatje toe te voegen aan het bestaande vervoersnetwerk kunnen deze mensen weer meer deelnemen aan het sociale en maatschappelijk verkeer.’ 

‘Een uitkomst’ vindt mevrouw Albers. Zij heeft als een van de eerste inwoners gebruik gemaakt van ANWB Automaatje. ‘Ik was al enige tijd op zoek naar vervoer voor naar mijn eerste vaccinatie. Mijn kinderen wonen aan de andere kant van het land en op het tijdstip van mijn afspraak kon ik niemand vinden die me kon brengen. Ik had gelezen over ANWB AutoMaatje en heb toen maar gebeld. Binnen een dag werd ik teruggebeld. Een vrijwilliger heeft mij opgehaald en daarna weer thuisgebracht. Zo fijn!’ Voor vrijwillige chauffeur Frits van Doorn is de eerste rit ook naar volle tevredenheid verlopen. ‘Fijn dat ik iemand heb kunnen helpen. Ik vind het leuk om te rijden en als je dan ziet dat je iemand er echt mee helpt dan voelt dat heel goed. En zo ontmoet je ook weer nieuwe mensen.’ 

Hoe werkt ANWB AutoMaatje Deventer? Deelnemers kunnen zich aanmelden via e-mail: automaatje@deventerdoet.nl of telefoon: 0570-781 781 (bereikbaar op maandag t/m donderdag van 9-12 uur). Een rit moet minimaal twee werkdagen van tevoren aangevraagd zijn en de deelnemer betaalt de chauffeur € 0,30 per km aan onkostenvergoeding. Een team van vrijwillige matchmakers zorgen voor de verbinding tussen de vrijwillige chauffeurs en de mensen die gebruik willen maken van een AutoMaatje. Je hoeft geen lid te zijn van de ANWB om deel te nemen. 

Nu alleen medisch noodzakelijke ritten Bij ANWB Automaatje Deventer gebruiken vrijwillige chauffeurs hun eigen auto. Inwoners die minder mobiel zijn en voor wie regulier vervoer zoals OV of taxi niet altijd een optie is, kunnen gebruik maken van deze nieuwe vervoersdienst. Bijvoorbeeld voor een bezoek aan het ziekenhuis, een activiteit in het wijkcentrum of familiebezoek. Vooralsnog zijn er met de huidige coronamaatregelen alleen medisch noodzakelijke ritten mogelijk, bijvoorbeeld naar het ziekenhuis of naar de vaccinatielocatie. In verband met corona moeten de deelnemer en chauffeur allebei een mondkapje dragen en voor en na de rit hun handen desinfecteren. De chauffeur lucht de auto en maakt de oppervlakken schoon die de passagier heeft aangeraakt. Hier is een landelijk ANWB-Automaatje-coronaprotocol voor. 

Vrijwilligers gezocht Ook gebruik maken van ANWB Automaatje Deventer of vrijwilliger worden? Kijk dan op www.deventerdoet.nl/automaatje voor de vacatures of stuur een email naar: automaatje@deventerdoet.nl voor meer informatie. Bellen kan ook naar: (0570) 781 781. 

error: Content is protected !!