De gemeente Deventer heeft 5 wethouders in het college. Iedere wethouder heeft een aantal zaken in zijn of haar portefeuille, tevens is een wethouder verantwoordelijk voor een aantal wijken in de gemeente. Wethouder Carlo Verhaar is o.a. wijkwethouder van de binnenstad. Wij spraken met hem.

Wie is Carlo Verhaar?

Ik ben 53, en woon al 26 jaar met veel plezier op de Worp. Deventer is echt mijn stad. En hoe kan het ook anders, met zoveel geschiedenis, cultuur en natuur om je heen. Ik kwam in Deventer voor werk, en was lang zelfstandig ondernemer in reclame, onderwijs en conflictbemiddeling. Daarnaast was ik 14 jaar actief in de gemeenteraad. Liefhebber van poëzie en literatuur, wandelen en wijn, Salland en Bourgondië.

Waarom een wijk wethouder binnenstad?

Deventer is een pionier met wat de ‘wijkaanpak’ werd genoemd: de 9 wijken en dorpen van Deventer hebben een eigen budget, dat door buurtbewoners zelf wordt beheerd. Samen met wijkmanager en opbouwwerker kunnen op die manier waardevolle initiatieven voor de verbetering van de wijk worden uitgevoerd. Alle wethouders én de burgemeester zijn aanspreekpunt voor één of meer van die wijkteams, in mijn geval is dat naast Keizerslanden ook Binnenstad en de Hoven.

Voor wat kunnen inwoners en winkeliers in de binnenstad bij jou terecht?

Eigenlijk voor alle vragen en ideeën die ze hebben. Soms heb ik direct een antwoord, in andere gevallen speel ik het verzoek door aan iemand anders binnen de gemeente. En natuurlijk zoek ik zelf ook regelmatig ondernemers en inwoners op om hen te betrekken bij gemeentelijke plannen. Zoals bijvoorbeeld bij het ontwerp van de Lebuinuspleinen, dat juist met hún inbreng echt heel mooi gaat worden.

Hoe zie jij de binnenstad na corona?

Corona heeft er enorm ingehakt bij ondernemers, zowel winkeliers als als cafés, restaurants en hotels. Wát een klappen hebben zij te verduren gehad. En ook ik ben onder de indruk van hun creativiteit om onder moeilijke omstandigheden toch het beste te kunnen bieden voor hun klanten. Corona heeft denk ik de trend versneld die al langer speelde, dat mensen minder naar de stad komen om te winkelen, en meer om er iets te beleven. Daar spelen we ook als gemeente op in.

Hoe ziet jouw ideale binnenstad eruit?

Deventer heeft al mijn ideale binnenstad. Niet te groot, niet te klein, met geschiedenis en cultuur overal om je heen. Met eigenzinnige winkels, mooie pleinen en straatjes, en horeca van eetcafé tot toprestaurant, van kroeg tot Welleterras. Ik ben blij dat we echt investeren in de kwaliteit van de straten en pleinen, zodat bezoekers én bewoners zich er thuis voelen.

Wat mis je nog in de binnenstad?

Langzaamaan verdwijnt de geparkeerde auto van de straten en pleinen, en zorgen we dat het fietsers juist makkelijk wordt gemaakt om vlakbij de plek waar ze willen zijn hun fiets te stallen. Ik hoop dat we die beweging de komende jaren kunnen versterken, met goede en veilige fietsparkeerplekken altijd in ruime mate voorhanden. Verder kijk ik enorm uit naar de heropening van alle culturele activiteiten, van Boekenmarkt tot Deventer op Stelten, van Musea tot Mimik. Ik kan niet wachten!

Vorig artikelBroodje Bal terug in de Bodenloods aan de Haven in Deventer
Volgend artikelTraining van Roparunners uit Deventer levert geld op