DEVENTER – Rabobank: Stop met het financieren van de klimaatcrisis! Het filiaal van de Rabobank aan de Keizerstraat in Deventer is beplakt met posters en stickers die de investeringen van de bank in een failliet landbouwsysteem aan de kaak stellen. Even verderop zijn de pinautomaten op de hoek Geert Grootestraat – Keizerstraat met stickers beplakt. De boodschap: De Rabobank is gifgroen.

In actie tegen een destructief landbouwsysteem
De actie is een initiatief van Extinction Rebellion Landbouw, en wordt opgepakt door lokale groepen van Extinction Rebellion, waaronder die in Deventer en omstreken. Extinction Rebellion (XR) Landbouw voert actie voor een klimaatneutraal landbouwsysteem in 2025, dat de biodiversiteit niet afbreekt maar versterkt. De acties zijn gericht op de grote partijen die het huidige destructieve landbouwsysteem in stand houden, zoals de Rabobank. Want ons landbouwsysteem moet op de schop, en het is tijd dat de grote spelers hun verantwoordelijkheid nemen.
Dat is de boodschap van de actie die Extinction Rebellion Landbouw deze week landelijk voert. Ook in Deventer voeren sympathisanten van Extinction Rebellion actie.

De komende tijd worden landelijk, ook in Deventer, posters en stickers geplakt om de rol van de Rabobank in de klimaat- en biodiversiteitscrisis aan de kaak te stellen. Op 18 juni vindt een actie plaats bij de Rabobank aan de Keizerstraat.

Gifgroen: de klimaat- en biodiversiteitscrisis en de rol van de Rabobank

Hoewel klimaat- en milieuactivisten zich vaak druk maken om de fossiele industrie, is ons voedselsysteem verantwoordelijk voor 26% van de broeikasgassen en 61% van de Nederlandse stikstofuitstoot. Onder meer door ontbossing en het gebruik van pesticiden, herbiciden en kunstmest is Nederland al 85% van haar #biodiversiteit kwijt: een wereldrecord. Ondertussen wordt Nederland steeds droger en gaat de bodemkwaliteit snel achteruit.

De Rabobank heeft de industriële landbouw mede gecreëerd, en houdt haar in stand. De bank staat de transitie naar een duurzame, eerlijke en gezonde landbouw in de weg. Toch is dit géén lastercampagne: we voeren actie om ons destructieve landbouwsysteem zichtbaar te maken, en nemen Rabobank als voorbeeld van de grote bedrijven die van dit systeem profiteren.

Om haar imago hoog te houden zegt de Rabobank te verduurzamen, terwijl ze tegen krimp van de veestapel lobbyt. De bank adverteert trots over haar samenwerking met Ekoplaza, maar investeert in Nederland ondertussen €26 miljard in industriële landbouw tegenover €1 miljard biologisch – minder dan haar €1,5 miljard investeringen in de productie van kunstmest en pesticiden. Boeren die over willen stappen naar biologisch, vinden dan ook geen gehoor.

Van productie tot innovatie en van kennisontwikkeling tot lobby: de Rabobank is betrokken, en promoot de industriële landbouw en intensieve veeteelt. Omdat ze 85% van de Nederlandse landbouw financiert, bepaalt de bank in grote mate hoe onze landbouw eruit ziet én gaat zien.

De eisen van Extinction Rebellion aan de Rabobank

Wees eerlijk. Erken Rabobank’s verantwoordelijkheid voor de klimaat- en ecologische crisis, veroorzaakt door de industriële landbouw. Erken dat…

  • …klimaatverandering, bodemdegradatie en de ecologische situatie crises zijn;
  • …industriële landbouw voor een enorm deel verantwoordelijk is voor deze crises;
  • …een directe transitie naar een agro-ecologisch landbouwsysteem noodzakelijk is om de crises af te wenden.

Doe wat nodig is. Financier een eerlijke en rechtvaardige transitie naar een gezond landbouwsysteem:

  • stop met het faciliteren en financieren van de industriële landbouwlobby;
  • verstrek geen leningen aan intensieve veehouderij of aan de productie of toepassing van pesticiden, herbiciden en kunstmest;
  • creëer financiële bewegingsvrijheid voor boeren zodat zij kunnen omschakelen naar productiesystemen die bijdragen aan het oplossen van de klimaatcrisis.