Wanneer je geslaagd bent voor je eindexamen is het uithangen van de Nederlandse driekleur met schooltas uiteraard een fotomomentje. Dat gold ook voor kroonprinses Amalia die dit pr-momentje niet kon laten lopen. Ze kroop naar een geschikte plek op het dak van Huis ten Bosch en klik! Daar was de foto van ‘kijk ik ben ook maar een gewone leerling als alle anderen’. Dat bleek even later aan de keukentafel beneden toch niet helemaal zo te zijn.

Mamma Max had voor oranje tompoezen gezorgd en vooruit, één prosecco voor de oudste dochter. Je slaagt tenslotte niet altijd cum laude. Maar er kwam meer ter tafel. Vader Lex verslikte zich bijna in zijn derde prosecco toen mamma Max zei dat ze de toelage voor Amalia aan de orde wilde stellen. Nu ze dit jaar 18 wordt, krijgt ze van hoofdsponsor De Staat een toelage van 1,6 miljoen. Niet onaardig voor een tussenjaar dat Amalia van plan was te gaan genieten na al die noeste arbeid op school. Mamma Max vond Albufeira of Ibiza met Ryanair ook prima. Zeker geen Grieks eiland. Ze kon trouwens altijd nog logeren bij familie in Argentinië. Amalia sputterde even maar was niet ‘een beetje dom’. Ze pakte een boodschappenbriefje en begon te schrijven. Een concept briefje voor meneer Rutte dat ze afziet van haar toelage.

De RVD zou er verder wel iets moois van maken. Max was trots op haar dochter. Lex had de keuken al lang bozig verlaten en was zijn jachtgeweren maar gaan oppoetsen. Voor je het weet was het alweer half september op Het Loo. Hij verveelde zich duidelijk. Het liefst zou hij in volle vaart met de Gouden Koets inclusief plakplaatjes naar het Binnenhof zijn gescheurd om daar zoals vroeger de formatie los te trekken. Het werd de Haagse Marktweg waar hij nog wel veel fans heeft. Het geheel werd bezegeld met een ferme Oranje handdruk.