DEVENTER – In je vertrouwde buurt blijven als je op leeftijd bent of zorg nodig hebt? Dat gun je iedereen én dat kan gelukkig straks in Voorstad-Oost. Want deze week zetten Zorggroep Solis en Rentree hun handtekening onder de samenwerkingsovereenkomst. De gemeente gaf eerder al groen licht. Daarmee is er weer een grote stap gezet naar het realiseren van 61 senioren woningen. Op het voormalige speeltuinterrein aan de Rielerweg worden appartementen gerealiseerd waar zorg en wonen samenkomen en samen met de buurt een gezamenlijke ontmoetingsplek wordt gecreëerd.

Zorggroep Solis pakt de uitdaging aan om 40 zorgappartementen te ontwikkelen waar intensieve zorg wordt geboden. Rentree bouwt 21 sociale huurwoningen geschikt voor ouderen. Naast woningen wordt ook een gezamenlijke ontmoetingsruimte vormgegeven waar mensen uit de buurt ‘even een bakkie’ kunnen doen. Kortom: een aantrekkelijke en uitnodigende plek voor iedereen.

Voor iedereen een thuis in Deventer
Jaap Huibers, bestuurder Rentree, is blij met deze samenwerking. “Wij zijn zelf thuis in Deventer en gunnen dat anderen ook. En waar moet je heen als je eengezinswoning met trap niet meer handig is of je tuin te groot wordt? Nu zien we dat mensen vaak zo gehecht zijn aan hun buurt, dat ze de ongemakken op de koop toe nemen. Met deze woningen komt er een goede plek voor ouderen en mensen die zorg nodig hebben in de buurt.”

Zorg ontvangen op de plek waar je oud wilt worden
“Je vertrouwde plek, eigen buurt en vertrouwde mensen om je heen is van grote invloed op de levensvreugde voor veel mensen op hogere leeftijd. Nog even naar je eigen vertrouwde winkel kunnen, het vaste blokje wandelen of koffiedrinken met een buurtgenoot. Zo maar alledaagse activiteiten die bepalen hoe vrij en vitaal iemand zich voelt. Oud kunnen worden én intensieve zorg in je eigen buurt ontvangen draagt bij aan het in stand houden van het sociale netwerk om ouderen heen. Daarmee wordt het gevoel van eenzaamheid verkleind onder ouderen. En dat is waar we het voor doen”, aldus Peter Smoorenburg, bestuurder Zorggroep Solis.

Bijzondere samenwerking
De samenwerking tussen Rentree en Solis is bijzonder te noemen. “Eerst bieden we ouderen een zelfstandige, sociale en betaalbare woonplek waar laagdrempelige zorg dichtbij is”, vertelt Jaap Huibers. Peter Smoorenburg vult aan: “Is toch intensievere zorg noodzakelijk? Dan is een zorgappartement binnen Solis heel dichtbij. Hierdoor is langer thuis wonen mogelijk, maar is de stap naar intensieve zorg kleiner doordat je blijft wonen in hetzelfde wooncomplex.”

Start bouw in 2023
De eerstvolgende stap is het maken van een ontwerp en het doorlopen van gemeentelijke procedures. Daarna kan de bouw beginnen, waarschijnlijk begin 2023. Een jaar later kunnen de nieuwe bewoners verhuizen naar hun nieuwe woning.