DEVENTER – Deventer ademt taal. Het nieuwe Deventer Woordwaarde Festival laat je onderdompelen in woorden, verhalen en gedichten. Met het stadsbrede initiatief, dat van 26 juli tot en met 1 augustus plaatsvindt, profileert Deventer zich nóg meer als een stad waar de Nederlandse taal floreert. Wie gek is op taal, kan deze zomer in Deventer zijn hart ophalen.

Met de Deventer Boekenmarkt als inspiratiebron, houdt initiatiefnemer evenementenbureau dEVENTer dit jaar een pilot voor eenfestival dat volledig in het teken staat van het boek, taal en literatuur. Maar dat doet ze niet alleen. Het festival bundelt de krachten van acht culturele instellingen in de stad om een programma neer te zetten waarin ieder die dat wil, op zijn manier kan proeven aan wat taal ons te bieden heeft.

Deventer boekenstad

Dat zo’n festival in Deventer plaatsvindt, is geen toeval. De stad is onlosmakelijk verbonden met het boek. Met de Deventer Boekenmarkt, de Athanaeumbibliotheek − oudste bibliotheek van Nederland −, antiquariaten, uitgeverijen en talloze bekende schrijvers is Deventer bij uitstek een stad van taal. En dat mag gevierd worden. Het resultaat is een gevarieerd programma met voorstellingen, films, workshops, maar ook een Rijm & Spijsbrunch, een mini-bieb fietsroute en een tuinconcert. Zo komen taal en literatuur zo dicht mogelijk bij de bezoeker. Ook worden ‘oude bekenden’ onderdeel van het festival. Zoals het Tuinfeest, dat dit jaar in MIMIK plaatsvindt onder de naam DichterBijXS. En normaal gesproken is de Deventer Boekenmarkt – de grootste boekenmarkt van Europa – de grote afsluiter.

Enthousiasme

Dat is dit jaar anders: de Deventer Boekenmarkt, met jaarlijks meer dan 100.000 bezoekers, kan niet doorgaan wegens de coronapandemie. Maar de ode aan de taal komt er. Al is het nog in de vorm van een pilot. Blijkt het concept dit jaar een succes, dan volgt er volgend jaar een nog voller programma van het Deventer Woordwaarde Festival. Mét boekenmarkt.

Dit jaar dus nog in beperkte vorm, maar dat mag de pret niet drukken. Vooral door het feit dat maar liefst acht instellingen, op in totaal 12 locaties, hun bijdrage leveren aan het festival en er op hun manier invulling aan geven. Er is bewust gekozen voor een vorm waarbij dEVENTer niet als organisator, maar als verzamelaar fungeert. Een nieuwe én vernieuwende manier van programmeren. Het festival wordt op deze manier gedragen door de hele stad.

Voor iedereen

En dat is terug te zien in het gevarieerde programma. Waar de bibliotheek zich richt op het lezen en voorlezen voor alle leeftijden, richten de Nieuwe Oost en het Burgerweeshuis zich op andere vormen van taal, zoals muziek en spoken word, om jongeren te inspireren. In MIMIK bezoek je een theatervoorstelling van taalkok Wim Daniëls of je gaat naar een film over taal. Zo is de programmering niet alleen stadsbreed gedragen: het is ook op de hele stad gericht. Een festival voor íedereen.

Enthousiast geworden? Meld je dan aan voor één of meerdere activiteiten. Omdat het festival nog steeds restricties kent vanwege de maatregelen rondom corona, is registratie verplicht. Meer informatie, het volledige programma en de links voor het registreren zijn te vinden op www.deventerboekenmarkt.nl.

Vorig artikelArie de Niet voorgedragen als lijsttrekker ChristenUnie Deventer
Volgend artikelGemeente Deventer koopt zomerpakketten voor de voedselbank en leergeld Deventer