DEVENTER – Een nieuw, duurzaam warmtenet dat alle huidige warmtenetten in Deventer met elkaar moet verbinden. Met dat doel wil Fennenoord BV de komende tijd actief de samenwerking zoeken met inwoners van Deventer. In meerdere bijeenkomsten wil het bedrijf suggesties, ideeën en andere informatie ophalen bij de gebruikers van de huidige warmtenetten. Ook andere geïnteresseerden zijn welkom om mee te praten. Dat staat in het participatie- en communicatieplan dat het bedrijf vrijdag online plaatste. De eerste bijeenkomst vindt al op donderdag 22 juli plaats via Zoom vanaf 19.30 uur.

Zelfde temperatuur
Fennenoord werkt al een tijdje aan dit plan. Restwarmte van hun nog nieuw te bouwen fabriek wordt nuttig ingezet. Fennenoord wil hiervoor een grote, industriële warmtepomp inzetten. Er wordt ook samengewerkt met Ennatuurlijk, de eigenaar van de huidige warmtenetten. En natuurlijk is actief op zoek naar duurzame energiebronnen voor Deventer, omdat de warmtenetten in Deventer nog
grotendeels gasgestookt zijn. Omdat het nieuwe warmtenet in de plannen van Fennenoord dezelfde temperatuur blijft leveren, scheelt dit veel aanpassingen in de woning. De eigenaar van de woning hoeft daardoor niet per direct te investeren in isolatie of lage-temperatuur-radiatoren om van het gas af te gaan. Dat kan later altijd nog. Op korte termijn bespaart dit duizenden euro’s per woning.
Voor alle woningen aangesloten op de huidige warmtenetten gaat het dan in totaal om misschien wel 100 miljoen euro, aldus Fennenoord.

Later overstappen
Op den duur kan nog altijd overgestapt worden op een lager temperatuurniveau. Door eerst van de restwarmte van Fennenoord gebruik te maken, kunnen woningeigenaren nog een aantal jaren sparen voordat ze overstappen op lage temperatuur verwarming. Ondertussen zijn ze wel al van het aardgas af. Een win-win situatie, zo meldt Fennenoord.

Groene grondstoffen
Fennenoord BV ontwikkelt een plan voor de productie van duurzame, chemische en organische grondstoffen in Deventer. Naast de voormalige AkzoNobel productielocatie wil het bedrijf o.a. ammoniak, bluspoeder, bio-kunstmest, demi-water, vloeibare koolzuurgas en vloeibare methaan produceren. Als bijproduct wordt duurzame warmte geproduceerd, meer dan genoeg voor alle
warmtenetten in de stad Deventer. Als grondstof wordt mest gebruikt en het proces bevat ook een industriële biogasinstallatie.
Onderzoek wijst uit dat het plan van Fennenoord zowel de uitstoot van stikstof als CO2 in de stad vermindert. Ook voor geuroverlast hoeft men volgens onafhankelijk onderzoek niet bang te zijn. Volgens Nederlands Centrum Mestverwaarding levert het plan van Fennenoord in alle opzichten een goede, professionele bijdrage aan duurzaamheid, met een innovatieve en op kwaliteit en
marktwaarde gerichte aanpak.

Gemeente werkt nog niet mee
Op 16 en 23 juni voerde de gemeenteraad al een intensief gesprek met wethouder Grijsen over de ontwikkeling van Fennenoord. Grijsen ziet het plan van Fennenoord niet graag komen op de beoogde locatie in de stad. Fennenoord denkt de komende tijd aan te kunnen tonen dat de bezwaren van de gemeente ongegrond zijn. Geïnteresseerden kunnen zich voor de startbijeenkomst inschrijven via www.fennenoord.nl/warmte-verbindt. Daar is ook meer informatie te vinden, zoals onderzoeksrapporten en infographics.

Vorig artikelGemeente Deventer koopt zomerpakketten voor de voedselbank en leergeld Deventer
Volgend artikelNajaarskermis Deventer van 15 t/m 24 oktober 2021