DEVENTER – Minibiebs schieten als maïs uit de grond. Onder de tientallen Deventer biebkastjes waar je gratis boeken kunt brengen, lenen of halen, is nu een wel heel bijzondere. Naast boeken heeft Minibieb de Raem in de Raambuurt namelijk ook maandverband en tampons.

Door Bastiaan Mokkink

“Ik las dat 1 op de 10 meisjes en vrouwen soms of nooit geld heeft voor maandverband. Ze lossen dat op met bijvoorbeeld toiletpapier of wegblijven van school of werk”, vertelt initiatiefnemer René Greve. Het fenomeen heeft ook al een naam: menstruatie-armoede.

Nadat Greves initiatief viral ging op Facebook komen er dagelijks dames langs. “Ik vind het een vreemde gedachte dat er in Deventer een paar honderd vrouwen zijn die niet elke maand deze hygiëneproducten kunnen kopen”, zo stelt hij.

Maandverbandbieb

Greve: “Als je op € 30,- per week zit en ook nog maandverband moet kopen, kom je heel krap te zitten. Dit komt meer voor dan je denkt. Ook zorgt het zorgt voor spanningen in gezinnen. Bedenk dat ruim één miljoen Nederlanders in armoede leeft en één op de vijf huishoudens problematische schulden heeft.”

René had al een minibieb speciaal voor boeken, bij zijn bedrijfsverzamelgebouw in de Sluisstraat, tussen het centrum en Knutteldorp. Hij vindt het geen vreemd initiatief voor een man. “Mijn vriendin en ik hebben allebei dochters, dan zet je eerder een stap als deze. Nadat ik een maandverbandbieb in een andere stad zag, plaatste ik gelijk menstruatie-artikelen. Rotaryclubs en armoedefondsen sturen de producten op naar scholen, minibiebs of weggeefwinkels. In een straal van 20 kilometer rondom Deventer bestond dit nog niet.”

Moeder Theresa

Greve is vrijwilliger bij zowel natuurclubs als Go Ahead Eagles en bevestigt dat zijn ‘innerlijke moeder Theresa’ hem vaak aanroept. “Mijn marketingbedrijf is gericht op mensen meer geld te laten verdienen. Ik vind het daarnaast heel normaal om mensen met een smalle beurs te helpen uit hun geldklem te komen. Ooit moest ik als startend ondernemer ook elk dubbeltje omdraaien, dus ik weet wat het betekent.” Hij vervolgt: “Behalve delen wil ik ook inspireren met iets waarbij misschien niet iedereen stil staat. Ik hoop dat de kast laagdrempelig overkomt, zodat het niet onprettig voelt om iets te pakken. “
Als de voorraad in zijn tegeefkast op raakt, vult René aan. Wie nog overtollig maandverband of miskoop-tampons in huis heeft, kan dat doneren. De ‘menstruatiebieb’ van René ligt aan de Sluisstraat 25. Meer info: deraem.nl.