DEVENTER – Na 564 dagen wachten gaat woensdag 29 september Podium de Hip weer open. Tevens is er een heropeningsfeest op woensdag 29 september. De hele zomer werkten bouwbedrijven, de eigen crew en zo’n zestig vrijwilligers zich uit de naad voor een bijzondere metamorfose.

Door Bastiaan Mokkink

De drielaags-horecazaak met cultuur en livemuziek heeft zichzelf opnieuw uitgevonden. Eigenaar Fonz Scheepstra: “Door een ingenieuze herindeling van het pand is er nu een zaal voor 300 mensen, met een groot podium en een lange bar. Dat betekent meer kaartverkoop en dus grotere bands en activiteiten. In de kelder komen voortaan de kleinschaliger activiteiten.”

Scheepstra koos voor een verbouwing in het spitsuur van de terraszomer: “In de Hip geldt ‘eerst cultuur, dan horeca’. Het café en de keuken liggen nu een verdieping hoger en we hebben een lange trap erbij. Het nieuwe café biedt prachtig uitzicht over de hele Brink en is aangekleed met kokostapijt, oudroze wanden en een bij-ruimte met een complete sixties-woonkamer”, toont de enthousiaste Fonz, terwijl de verf van de immense muurschilderingen nog droogt.

Hij vervolgt: “Verder is de hoofdingang nu de nooduitgang en zijn licht, geluid, akoestiek, isolatie en de aan- en afzuigcapaciteit sterk verbeterd. Hartverwarmend vind ik al die vrijwilligers die er duizenden uren in staken.”

Gekke dingen
Investeren in coronatijd is gewaagd, want alle inkomsten vielen weg en de vaste lasten bleven. Fonz: “Gelukkig hoefden we niemand te ontslaan. Woensdag 29 september zijn we voor het eerst weer open. Dankzij onze goede relatie met Grolsch konden we een lening krijgen uit een samenwerking tussen hen en microkredietverlener Qredits.”

Samen met onder andere de voorzitter van Stichting de Hip, Matthijs van Nieuwkerk, vlecht hij de nieuwe programmering aaneen, vol muziek, theater, talkshows, literatuur en ‘gekke dingen’.

“Op 7 oktober start de nieuwe undercoverreeks, met Niels Geusebroek en band die Coldplay gaan vertolken. De Hip-meerdaagse in de tuin van Kasteel de Haere wordt hopelijk een jaarlijkse traditie. En met onze corona-inzameling van vorig jaar voor het Deventer Ziekenhuis, waaraan vele muzikanten en honderden Deventenaren belangeloos meewerkten, organiseren we een speciaal ziekenhuisbal”, aldus de cultureel ondernemer.

Vier beren
Los van corona trof Scheepstra in anderhalf jaar tijd vier beren op de weg. Allereerst wilde de gemeente – tijdelijk – geen nieuwe huurovereenkomst aangaan, terwijl aankoop onmogelijk was voor de Hip. Later stak hij tijd en geld in pop-uplocaties als de voormalige trampolinehal Bounz en het Morres-pand, maar werd rechts ingehaald door respectievelijk het Burgerweeshuis en de GGD-priklocatie.

Tot slot was vorige maand de afgelasting van een tweede Hip-meerdaagse in de tuin van Kasteel de Haere. “We willen nu snel open. Het publiek en anders wij wel hebben lang genoeg gewacht!”

Schouwburgstoelen
Op het stadhuis zien ze hem naar eigen zeggen als een ’niet makkelijk te labelen vrijbuiter’. “We hebben geen manuren om voor elk event subsidie aan te vragen. We moeten mede daarom altijd veel doen met weinig”, zo stelt hij.

“Ter illustratie: via Markplaats kochten we laatst in een Drents dorpje stoelen die uit de Deventer Schouwburg bleken te komen. Dit voorbeeld markeert het verschil in aanpak. Onze kracht zit hem vooral in creativiteit en een grote achterban, al acht jaar. Om zo ‘Podium Van De Stad’ te worden”, refereert hij aan de slogan van de Deventer Schouwburg.