DEVENTER – Op zaterdag 18 september was het ‘World Cleanup Day’. Vrijwilligers in 180 landen gaven de planeet zaterdag een schoonmaakbeurt. Zo’n 20 miljoen mensen ruimden wereldwijd zo veel mogelijk zwerfafval op. Circulus-Berkel ondersteunde ook dit jaar acties in verschillende gemeenten. Met bijvoorbeeld inzamelmiddelen en het afvoeren van het zwerfafval.

De Deventer Schoon Familie van Circulus-Berkel ondersteunde bewoners en verenigingen in Deventer. Waaronder een ludiek initiatief in en rondom de Rielerkolk. Want zwerfafval ligt niet alleen in de bermen! Zo’n 10 duikers van Duikvereniging NoBaToWa gingen het water in voor een schoonmaakbeurt van de kolk.

Drie containers vol
Met maar anderhalve meter zicht was het hard werken. Toch werden maar liefst drie containers gevuld met (zwerf)afval.  Ook vrijwilligers van de Deventer Hengelsport Vereniging hielpen een handje om al het afval op de kant te krijgen. Ook zwaardere voorwerpen kwamen boven water: een fiets, metalen platen en delen van een steiger. Om al het afval op de kant te krijgen stelden bewoners een roeiboot beschikbaar gesteld en werd een sup gebruikt. Het ‘zwaardere materiaal’ werd met speciale ballonnen omhooggehaald.

De actie kon op veel belangstelling rekenen van omwonenden. Ze zagen dat er niet alleen zwerfafval werd gevonden. Zo herkenden ze bloempotten of een waxinelichthouder die van balkons of veranda’s waren gevallen.

 Schoon belonen
Bram Damen van de DSF: ‘Schoonmaken onder water doen we niet zo vaak tijdens onze schoonmaakacties. We zijn blij met dit enthousiaste initiatief.” De duikvereniging doet mee in het kader van Schoon Belonen, een programma van Nederland Schoon. Daarmee verdient de vereniging een bijdrage voor de verenigingskas.

De Rielerkolk kreeg al met al een flinke schoonmaakbeurt, maar één mysterie blijft onopgelost. “Volgens een mythe in de wijk ligt er een locomotief op de bodem. Die hebben we helaas niet gevonden”, aldus een lachende Bram.