Op 1 augustus 2020 opende Kenia alweer haar grenzen voor Europese reizigers. Reizen naar Kenia is weer toegestaan, hoewel er nog steeds bepaalde coronamaatregelen van kracht zijn. In dit artikel vindt u vijf redenen waarom u Kenia zou moeten overwegen voor uw volgende vakantie.

1: Aangenaam klimaat

Een van de belangrijkste redenen waarom Nederlandse reizigers naar het buitenland afreizen is om te genieten van een warmer klimaat. In Kenia bent u hiervoor aan het juiste adres. Kenia is comfortabel warm zonder ondraaglijk heet te zijn zoals sommige Zuidoost-Aziatische landen. De temperaturen in Kenia schommelen over het algemeen tussen de 20 en 28 graden Celsius. Het is wel aan te raden om een hoed of pet, zonnebril en voldoende zonnebrandcrème mee te nemen.

2: De Big Five spotten tijdens een safari

Als er één ding is waar Kenia wereldwijd bekend om staat, dan zijn het wel safari’s. Het idee van de safari is ontstaan in Kenia, omdat het een geliefd jachtgebied was voor jagers. Dit was voor een groot deel te danken aan de immense verscheidenheid aan dieren die hier te vinden waren. Tegenwoordig is de jacht verboden en zijn safari’s bedoeld om de dieren in hun natuurlijke habitat te observeren. Als u Kenia voor de eerste keer bezoekt, wilt u zeker een poging wagen om de Big Five – de vijf moeilijkste dieren om op te jagen in het begin van de 20e eeuw – te spotten. Dit zijn het luipaard, de leeuw, de neushoorn, de buffel en de olifant. Vooral het luipaard laat zich lastig zien.

3: Kenia is een veilig land

Sommige Afrikaanse landen hebben de (soms onterechte) reputatie onveilig te zijn. Kenia lijdt niet onder dit probleem. Er is een reden dat er elk jaar duizenden toeristen naar het land reizen. Kenia heeft een relatief stabiel politiek klimaat. Omdat het toerisme zo’n enorme bron van inkomsten is voor het land, heeft de Keniaanse regering zich flink ingezet om de veiligheid en het comfort van buitenlandse reizigers te garanderen. Zoals de meeste landen zijn er enkele gebieden waar u beter niet komt, vooral langs de gesloten grens met Somalië. Hier bevinden zich echter ook geen toeristische attracties.

4: Het visum is heel gemakkelijk te krijgen

Kenia heeft onlangs aangekondigd dat het zijn visumsysteem grondig zal herzien. Voorheen kon men allerlei soorten visums krijgen bij de ambassade of op de luchthaven. Sinds januari 2021 is de enige manier om een visum Kenia te krijgen echter om het online aan te vragen. Volgens de regering zal de digitalisering van het visumsysteem leiden tot een betere beveiliging en minder wachtrijen op de luchthavens. Het visum Kenia kan gemakkelijk worden aangevraagd middels een online aanvraagformulier. Het invullen hiervan neemt zo’n vijf minuten in beslag. Het visum wordt u per e-mail toegestuurd. Druk het af en bewaar het goed samen met uw paspoort.

5: Waanzinnige natuurgebieden

Kenia staat bekend om haar nationale parken. Het land telt er maar liefst 24 en elk park heeft zijn eigen unieke kenmerken. In Amboseli National Park zijn vele kuddes olifanten te vinden die vredig door het landschap zwerven. In het Lewa Wildlife Conservancy kunt u de bedreigde zwarte neushoorn bekijken. Lake Nakuru National Park heeft prachtige alkalische meren waar grote groepen felgekleurde flamingo’s leven. Een bezoek aan een (of meerdere) van Kenia’s nationale parken mag dan ook zeker niet ontbreken.