DEVENTER – In het voormalige pand van kledingketen Ter Stal opende de Syrische ex-asielzoeker Saeid Abdulla (39) deze maand ‘Kledingherstel Boxbergerweg’. Na Kledingherstel Keizerslanden is het zijn tweede zaak in krap vier jaar.

Door Bastiaan Mokkink

“Alles gaat bij Saeid in de hoogste versnelling. Of het nou het leren van de Nederlandse taal is, het integreren of snel een zaak starten en daarmee anderen aan een baan helpen”, zegt Teus Brand, zelfbenoemd ‘sales pensionado’ en nu social impact bedrijfscoach van de Syrische ondernemer.

In de ruime zaak aan de Boxbergerweg biedt Saeid kledingreparatie, lederwaren, stoffen en een stomerij- en gordijnenservice aan. “Met geleend geld van een neef kon ik in 2018 mijn eerste zaak in Winkelcentrum Keizerslanden openen”, vertelt hij. “We helpen klanten met ritsen, alle soorten verstelwerk en aanpassingen aan gordijnen, bedrijfskleding, trouwjurken of pakken. Verder is het natuurlijk heel duurzaam om kapot textiel te herstellen.”

Avontuur

Tot 2015 had topkleermaker Abdulla in Syrië drie zaken in kledingreparatie en bruidsmode. “Nadat mijn zoon tijdens een bombardement een val vanaf een vijfde verdieping maakte, was in Syrië blijven geen optie”, vertelt hij in zijn naaiatelier. Saeid vluchtte uit zijn door oorlog verscheurde land en verliet huis en haard voor een avontuur met onbekende afloop. “Omdat in Syrië alles in puin lag, kon mijn zoon gelukkig herstellen in een Libanees ziekenhuis. Via een levensgevaarlijke boottocht naar Griekenland belandde ik lopend en liftend naar Nederland.”

Na een lange tijd van vluchten, gescheiden leven van zijn gezin en wonen in vier Nederlandse asielzoekerscentra, volgde een nieuwe start. “Nadat ik m’n leven op poten had, kwam mijn gezin. We voelen ons zó welkom hier”, zegt de ondernemende nieuwkomer.

Trots

Opgeven staat niet in zijn woordenboek. Behalve zijn gezin verloor Saeid alles, maar niet zijn tomeloze ambitie, trots en ondernemerslust. “In Syrië werkten we keihard voor ons geld, dat willen we hier ook, zonder uitkering of coronasteun.”

Een tweede winkel past ook helemaal in zijn plan. “Het verdiende geld wil ik investeren, want op de bank staat geld alleen maar stil. Ik hou van uitdagingen en wil anderen graag aan het werk helpen. Nederlandse medewerkers zijn lastig te vinden, wel heb ik nu drie andere Syriërs in dienst, plus twee stagiaires.”

De constante grijns op zijn gezicht vertelt dat hij apetrots is op zijn bedrijf en dat wil delen met de wereld. “Ik ben er voor iedereen, ook voor elke Nederlander, vandaar de Nederlandse winkelnaam.”

Vorig artikelVier decennia Da Mario: “Succes te danken aan gasten, personeel en mijn vrouw”
Volgend artikelMarathon Cup in Deventer op 11 december