SCHALKHAAR – De leerlingen van groep 6 en 7 van de basisschool uit Schalkhaar hebben vol enthousiasme in vijf lessen van één uur een basis gelegd voor het coderen van de computer. Zij hebben daarmee het basiscertificaat verdiend. De lessen worden georganiseerd door vrijwilligers van het Gilde Deventer. Voor het project heeft het Gilde een lesboekje gemaakt en twintig laptops aangeschaft en deze speciaal voor de cursus ingericht. Aan de hand van vijf zelfsturende lessen doorlopen de leerlingen het programma.

Voor het programmeren wordt gebruik gemaakt van het programma Scratch. Dit is een speciaal voor kinderen ontwikkelde programmeertaal waarmee je je eigen interactieve animaties, spelletjes, muziek en kunstwerken kunt maken. Zo wordt de cursus afgesloten met het programmeren van een eenvoudige game, De Bootrace. De vrijwilligers, allemaal goed bekend met het programma, ondersteunen de kinderen bij de lessen. Zo leren de kinderen op een speelse wijze iets van de basis van onze digitale wereld.

Binnen het onderwijs op de basisscholen is vaak weinig ruimte voor speciale vaardigheden, zoals het leren programmeren. Toch zijn dit in onze hedendaagse maatschappij belangrijke vaardigheden, die echter niet direct in het basisprogramma van de basisscholen zijn opgenomen. Om hier een bijdrage in te leveren, heeft het Gilde Deventer in navolging van de Codeclub Apeldoorn het Codeclubproject Deventer opgezet. In principe wil zij in de komende jaren alle basisscholen in Deventer die hier interesse in hebben, deze cursus aanbieden. Belangstellende scholen kunnen contact opnemen met Marijke Ijsseldijk (marijkeijsseldijk@hotmail.com). Ook nieuwe vrijwilligers zijn welkom. Meer informatie is ook te vinden op de website van het Gilde (www.gildedeventer.nl/codeclub).

Vorig artikelSinterklaasfestijn met Meneer Kaktus op Winkelcentrum Boreel AFGELAST
Volgend artikelPolitie zoekt overvaller drogisterij het Kruidvat Boreelplein