“Ik zag laatst bij een wedstrijdbespreking een video van goals die we eerder dit seizoen hebben gemaakt, mét publiek in De Adelaarshorst”, vertelt Bas Kuipers, aanvoerder van GA Eagles, tijdens een wandeling over de sfeervol verlichte Brink. “Bizar. Het leek wel nostalgie waar ik naar zat te kijken… Als ik me íets mag wensen voor kerst, dan is het – behalve een goede gezondheid voor iedereen – dat we snel weer in een vol stadion mogen spelen.”

Door Rudy Brouwer

Bas Kuipers, aanvoerder van GA Eagles: ‘Je moet gewoon genieten van waar je bent’

De 27-jarige voetballer is met zijn team bezig aan, zoals hij het zelf noemt, een eindsprint richting de winterstop. “Een druk programma, met weinig vrije dagen. Op de ochtend na de laatste uitwedstrijd, tegen PSV, komen we sowieso nog samen op de club. Dat is de dag van kerstavond. Ik neem aan dat dat een leuke bijeenkomst wordt, in kerstsferen. Als we daar in Eindhoven nog een puntje mee kunnen pikken, dan zit je natuurlijk extra lekker aan het ontbijt.”

De geboren Amsterdammer, opgeleid bij Ajax, heeft het naar zijn zin in Deventer. Dat blijkt ook uit de contractverlenging tot 2024 die hij met GA Eagles is overeengekomen. “Ik voel me prettig hier in Deventer”, meent Kuipers. “Van beide kanten is er een super goed gevoel. Ik heb altijd wel gedaan aan carrièreplanning: nu speel ik hier, dan wil ik daarheen. Maar ik heb gemerkt dat dat niet veel zin heeft. Je moet gewoon genieten van waar je bent, heel erg je best doen én hongerig blijven.”

En hongerig is hij. “Als voetballer én als mens heb ik me verder ontwikkeld. Als aanvoerder voel je extra verantwoordelijk”, merkt de verdediger. “Je gaat op andere dingen letten. In het veld, maar ook daarbuiten. Dat is ook een groei die bij me past, organisatorisch. Maar ook als iemand z’n eten laat slingeren of in de gym niet opruimt, haha. En peilen hoe jongens zich voelen, of ik wat voor ze kan doen. Ik ben wel sociaal en iemand die dat kan aanvoelen en daarmee kan omgaan.”

“We zijn echt een team”, vindt Kuipers. “Dat voelt wel zo en dat is heel belangrijk. Als je kijkt naar de spelopvatting die we hebben en hoe we samen bewegen als team: terugschakelen, vooruit, wat voor intensiteit we in de wedstrijd leggen. Dat is gewoon heel erg belangrijk. Het verschilt individueel niet heel veel in kwaliteiten met de rest. Elke club heeft goede spelers. Alleen dan moet je het verschil gaan maken in je opvatting en hoe erg je je best doet. Wij vormen echt een eenheid.”

Bas Kuipers kijkt hoog om zich heen. De vele kerstlichtjes op de Brink twinkelen in zijn ogen. “Vanaf kerst zijn we lekker een weekje vrij. Kunnen we een momentje met familie zijn en de buitenlandse jongens vliegen dan ook even terug naar huis. Ikzelf ga het vieren met familie en vrienden, eigenlijk op redelijk traditionele wijze: de aandacht verdelen. Mijn eigen kerstboom staat trouwens ook pas net”, lacht hij. “Het is maar een hele kleine.”

Vorig artikelNieuw sportbeleid voor sterke verenigingen
Volgend artikelOnderzoek in woning naar relevante sporen in zoektocht naar vermiste Ercan Öztürk