DEVENTER – In de raadsvergadering van 16 februari 2022 heeft de raad besloten om twee gezonde volwassen platanen op de Stromarkt (bij de bibliotheek) om te hakken voor de nieuwe inrichting van het plein. GroenLinks Deventer vindt het in deze tijd van klimaatverandering en zorgen over natuur en biodiversiteit onverstandig om deze bomen te kappen. Fractievoorzitter Tjeerd van der Meulen “de bomen bieden bescherming in de winter en bieden verkoeling in de zomer. Vogels en insecten vinden hier hun plek. Oude bomen slaan veel CO2 op en helpen in de strijd tegen klimaatverandering.” Omdat het herinrichtingsplan al in vergevorderd stadium is en aanpassing teveel zou kosten, vonden de fracties van D66, PvdA, Gemeentebelang, CDA en VVD (deels) het niet nodig om de bomen te sparen.

Om dit soort vergissingen in de toekomst te voorkomen lanceert GroenLinks (samen met Deventer Sociaal) op 9 maart 2022 een nieuwe strategie : “Plan volgt Boom”. Hierbij worden bij nieuwe bouwplannen of projecten (bijvoorbeeld de aanleg van een woonwijk, nieuwe verkeersweg of plein) eerst de bestaande volwassen bomen in beeld gebracht en deze zijn uitgangspunt bij het ontwerp. Het plan wordt om de bomen heen gevormd en niet andersom.

Van der Meulen: “hopelijk kunnen we hiermee in de toekomst veel gezonde bomen voor de kettingzaag behoeden. Met dit simpele uitgangspunt kunnen mens en dier veel langer genieten van de schoonheid van bomen in onze omgeving”.