DEVENTER – Woningcorporatie Rentree en de gemeente Deventer hadden de wens een stukje Zandweerd te vergroenen. Niet alleen om ervoor te zorgen dat water en hitte beter weg kunnen, maar ook om een mooie ontmoetingsruimte aan de wijk toe te voegen. De Ulebelt was de aangewezen organisatie om dit uit te voeren. Samen met buurtbewoners hebben zij gezorgd voor het ontwerp en de uitvoering. De tuin is met het onthullen van het naambord officieel geopend.

 “Onze huurhuizen in de Gerhard ter Borchstraat zijn opgeknapt en verduurzaamd. Maar we wilden ook op een andere manier de wijk voorbereiden op de toekomst,” vertelt Daphne Sluiter, woonmakelaar bij Rentree. “Een fijne plek die verkoeling geeft op warme dagen, waar het regenwater weg kan en mensen gezellig een praatje met elkaar kunnen maken, die ontbrak nog.” Bijzonder aan de tuin is dat  er een strook is met eetbare struiken en bomen: kruis- en aalbessen, appels, pruimen en peren en voor de beestjes bloemen die in nectar voorzien.

Samen ontwerpen, uitvoeren en een naam bedenken
Annemieke van Dongen was betrokken vanuit de Ulebelt. “Ik ben de wijk ingegaan, heb bij veel mensen aangebeld en gepolst waar behoefte aan was. Mensen waren eerst wat weifelend, maar gaandeweg haakten er meer buurtbewoners aan en ook de kinderen van de basisschool hebben meegedacht. Bij duurzaamheid hoort trouwens niet alleen groen, maar ook dat je – waar mogelijk – elementen hergebruikt,” vervolgt Van Dongen. “Wist je dat de tegels van het pad dat door de tuin kronkelt hier al lagen en zijn hergebruikt? Dat lijkt heel logisch, maar gebeurt lang niet altijd. Ik word daar blij van.” Dat kronkelende pad is ook waar de tuin z’n naam aan dankt. Aan buurtbewoners werd gevraagd om een naam te bedenken. Wilma Tibben bedacht de winnende naam: ‘Het groene pad’. Ze onthulde het naambord samen met Ingrid van den Brink, buurtgenoot – en vanaf het eerste uur betrokken. Beide zijn ze blij met deze mooie groene plek.

Samen met elkaar en samen met de buurt
Een flinke groep vrijwilligers plantte de tuin samen met buurtbewoners in. Met de hulp van vrijwilligers van het Duurzaamheidscentrum, Duurzaam Zandweerd en de Ulebelt was 500m2 braakliggende grond in een ochtend ingepland. Ook de kinderen uit de buurt hielpen mee en genoten van de nieuwe mogelijkheden die deze tuin biedt. Buren brachten extra plantgoed en zorgden voor heerlijke taart bij de koffie. Want alleen samen maak je zo’n project tot een succes.

Vorig artikelCamping de Schalkhoeve maakt plaats voor ‘De Bosw8ers’: natuurgebied
Volgend artikel“Het verhaal van Nederland” podwalk in Deventer