DEVENTER – Op 14 tot en met 16 maart 2022 zijn de gemeenteraadsverkiezingen. Inwoners van 18 jaar of ouder kiezen samen wie er in de gemeenteraad komen. De gemeenteraad telt straks 39 raadsleden. De komende vier jaar maken en beslissen zij over plannen voor Deventer. Ook bepalen zij waar geld aan wordt uitgegeven. Aan de verkiezingen doen 14 politieke partijen mee.

Stemhulp
Wilt u weten welke politieke partijen het beste bij u passen? De stemhulp voor de gemeenteraadsverkiezingen in Deventer is nu online. U kunt de stemhulp invullen via www.mijnstem.nl/deventer

Stempas
Om te kunnen stemmen, heeft u een stempas nodig. Uw stempas wordt vanaf 21 februari bezorgd op het adres waar u op 31 januari stond ingeschreven. Heeft u geen stempas ontvangen? Of bent u uw stempas kwijt? Vraag dan (gratis) een vervangende stempas aan. Dat kan digitaal via www.deventer.nl/stempasaanvragen.

U kunt ook langskomen bij de gemeente om een nieuwe stempas aan te vragen. Dit kan tot uiterlijk 11 maart 17:00 uur. Vergeet niet uw identiteitsbewijs mee te nemen. Een bezoek aan het stadhuis kan alleen op afspraak. Bel hiervoor naar 14 0570.

Legitimatiebewijs
Als u gaat stemmen, moet u een legitimatiebewijs laten zien. Uw identiteitsbewijs mag maximaal 5 jaar verlopen zijn op de dag dat u stemt. Een geldig legitimatiebewijs is uw paspoort, rijbewijs of ID-kaart.

Draagt u een mondkapje? Medewerkers van het stembureau kunnen vragen of u het mondkapje kort af wilt doen. Dan kunnen ze uw identiteit controleren.

Iemand machtigen
Een andere kiezer kan voor u stemmen. Dat kan door de achterkant van uw stempas in te vullen. Zo machtigt u iemand om voor u te stemmen. Geef uw stempas en een kopie van uw identiteitsbewijs mee aan de kiezer die voor u gaat stemmen.

Locatie stembureaus en eerder stemmen
Op uw stempas staat een stemlokaal bij u in de buurt. Liever ergens anders stemmen? U mag stemmen in elk stembureau binnen Deventer. Het overzicht van alle stembureaus staat op de website www.waarismijnstemlokaal.nl/s/deventer. Daar vindt u ook de openingstijden en openingsdagen. Door het coronavirus zijn er andere stembureaus dan u gewend bent.

Alle stembureaus zijn open op 16 maart. In een aantal stembureaus kunt u stemmen op 14, 15 en 16 maart. Op de site met de stembureaus vindt u de openingsdagen en -tijden.