Wat heerlijk, het is langer licht, de zonnestralen reiken al verder je kamer in én alles begint weer te groeien en te bloeien. De planten komen uit een periode waarin ze even rustig aan hebben gedaan. Maar nu het voorjaar aanbreekt worden ze langzaam weer actief!

Tijd om je kamerplanten klaar te maken voor het groeiseizoen en misschien heb je wat aan deze tips.

Om het zonlicht goed op te vangen is het belangrijk de bladeren stofvrij te maken. Oftewel een goede voorjaars schoonmaak. Met een (schoon!) vochtig doekje kun je ieder blad weer laten glimmen, zodat het zonlicht goed opgenomen kan worden. Dit zal de groei zeker ten goede komen! Ook kun je de plant in de douche afspoelen of zet ze even buiten in de regen als de temperatuur aangenaam is. Daar knappen ze van op!

Merk je een flinke groeispurt of zie je wortels onder uit de pot komen, dan is het voorjaar de beste tijd om te verpotten. Kies een pot die ca 20% groter is. Verwijder de potgrond rondom de wortels en zet de plant in verse aarde. Gebruik je geen binnenpot, breng dan eerst een laagje hydrokorrels aan voor de opname van overtollig water.

Geef je planten 1 x per maand wat extra voeding. Dat bevordert de groei en bloei en daar word jij ook blij van. Vloeibare kamerplantenvoeding geef je bij het water geven, maar je kunt ook speciale voedingstablets bij je plant in de grond stoppen. Deze geven voor een heel jaar de juiste voeding. Wel zo handig toch? De planten die verpot zijn hoef je voorlopig geen voeding te geven.

Check goed de plek van je plant. In de winter heb je ze misschien wat dichter bij het raam gezet voor extra zonlicht. Maar deze plek kan in de zomer al snel te heet worden. Het blad kan verbranden waardoor je lelijke plekken krijgt.

En het stekseizoen gaat van start! Leuk om je plantencollectie uit te breiden of aan iemand cadeau te geven. Er zijn veel manieren om te stekken bijvoorbeeld in een leuk vaasje op water of direct in zaai- en stekgrond. Verdiep je eerst op welke manier jouw stekje het beste gaat wortelen. Er zijn leuke boeken te verkrijgen of kom even langs bij De Wonderkas voor advies. Maar gewoon zelf experimenteren geeft je ook kennis over de groei van de plant. Wel zo handig! Zo geniet je extra van je plant, dus groen je dag!

Mariëlle | De Wonderkas | Nieuwe Markt 14 | Deventer