DEVENTER – Seizoen 1964/1965. Het is de laatste en tot op heden enige keer dat Go Ahead Eagles zich plaatste voor de finale van het KNVB-bekertoernooi. Woensdagavond (aftrap om 20:00 uur), heeft de ploeg van Kees van Wonderen opnieuw kans om clubhistorie te schrijven. Het laatste obstakel heet PSV en in een uitverkochte Adelaarshorst zal de spelers van Go Ahead Eagles er alles aan gelegen zijn om de droom van een bekerfinale in de Kuip tot leven te brengen.

Drie dagen na de fantastische – eveneens historische – 2-1 winst op Ajax wacht met de halve finale van het bekertoernooi opnieuw een kraker van jewelste voor het team van Kees van Wonderen. “De jongens hebben zondag echt fantastisch gespeeld”, blikt de oefenmeester kort terug op de gewonnen wedstrijd tegen de Amsterdammers. “Als je ziet waartoe deze ploeg in staat is, dan kan je alleen maar blij zijn als coach.”

Toch kijkt Van Wonderen met een realistische blik naar de wedstrijd tegen PSV. “We spelen de halve finale van de beker tegen een uitstekend team, waarbij we wederom een puike prestatie zullen moeten leveren om te kunnen winnen. De stemming is na de wedstrijd tegen Ajax natuurlijk prima, maar het grote gevaar is om te gaan denken dat we zomaar van iedereen kunnen winnen. Als je kans wil maken tegen dit soort ploegen, dan moeten wij op ons allerbest zijn en hopen dat zij een iets mindere dag hebben.”

Voor vrijwel de hele Eagles-selectie is het de eerste keer dat ze een halve finale van het bekertoernooi meemaken. “Ondanks dat het de halve finale betreft, merk ik geen extra spanning binnen de ploeg”, vervolgt Van Wonderen. “Ook is het lekker dat Bas Kuipers weer terug is in de selectie en dat verder iedereen fit is. Dat geeft toch altijd wat meer rust in het elftal.”

Dat een Eindhovense sterkhouder als Cody Gakpo mogelijk niet aan de aftrap verschijnt in De Adelaarshorst, neemt Van Wonderen voor kennisgeving aan. “Gakpo is natuurlijk een speler met veel meerwaarde, maar PSV heeft genoeg kwalitatief sterke spelers die zijn positie moeiteloos kunnen opvullen. Al zijn het wel van dat soort details die mogelijk een klein voordeel voor ons kunnen opleveren. In de wedstrijd tegen Ajax speelden Noussair Mazraoui en Jurriën Timber ook niet mee. Dat bleek achteraf toch wel impact te hebben op hun spel.”