BATHMEN – Jan Terlouw is echt een kind van Oostelijk Nederland. Hij wordt in 1931 geboren in Kamperveen, een gehucht tegen Kampen aan. Zijn vader is predikant in de Hervormde Kerk aldaar. Bathmenaar Herman Kragt, ook in Kamperveen geboren en getogen: ,,Op het bord met predikanten in die kerk staat vader Jan Cornelis Terlouw dan ook vermeld. Mijn broer vertelde dat de preken daar soms moesten worden onderbroken, omdat de paarden in de schuur ernaast zo te keer gingen dat de preek niet meer te volgen was. Het waren de paarden voor de wagens en briksen die de boeren hadden gebruikt om naar de kerk te komen.’’

De kleine Jan Terlouw groeit op in de stijl die toen hoorde bij een gereformeerd domineesgezin, op zondag twee keer naar de kerk, niet fietsen, geen kaartspelletjes of zo. Toch is voor Jan Terlouw hun huis een veilige basis. Op school doet Jan het heel goed, ook op het voortgezet onderwijs. Het begin van de Tweede Wereldoorlog komt voor iedereen als een schok. Vooral het laatste jaar van de oorlog maakt op Jan Terlouw veel indruk, die dan met zijn ouders in het nabijgelegen Wezep woont. Jan kan in die tijd niet meer naar school en brengt zijn dagen door met het helpen van zogenaamde ‘hongerlijders’. Dagelijks lopen er honderden mensen voorbij, gekleed in lompen, ploeterend door de sneeuw, komende uit het westen van het land op zoek naar voedsel. Het is de Hongerwinter en Jan levert met het doen van kleine klusjes bij boeren zijn bijdrage aan het gezin en wordt volgens eigen zeggen snel volwassen. Jan Terlouw: ,,Alles was zó intens. Als nu in het dorp iemand omkomt bij een verkeersongeval dan is iedereen een week van slag. Maar toen gebeurde elke dag zoiets.”

Hij is dertien als de Canadezen hun dorp binnen komen rijden. Niet de Canadezen, maar het gehuppel van zijn door opluchting en blijdschap overspoelde vader maakt het meeste indruk op hem.

Het is allemaal stof voor het jeugdboek Oorlogswinter, dat Jan Terlouw schrijft als één van de eerste boeken, als hij ondertussen zijn glanzende maatschappelijke carrière is begonnen. Na zijn studie natuurkunde en promotie tot doctor in de kernfusie en wetenschappelijk onderzoek in die richting, wordt hij al snel actief in de politiek. Hij wordt in 1967 lid van D66 en komt na wat ervaringen in de gemeentepolitiek in 1971 al in de Tweede Kamer. Een glansrijke periode als kamerlid en minister volgt tot hij in 1996 met pensioen gaat, maar nog wel op vele terreinen actief blijft. Al heel wat jaren woont Terlouw in Twello.

Het boek Oorlogswinter wordt gezien als het belangrijkste werk van Jan Terlouw. Regisseur  Martin Koolhoven maakte er een film van, die ook in het Engels verscheen en meer dan een miljoen bezoekers trok.

Theatergroep De Jonge Honden maakten in hun voorstelling een bewerking van Oorlogswinter, inmiddels Nederlands bekendste jeugdboek over de Tweede Wereldoorlog.
De Jonge Honden maakte het boek tot een spannende familievoorstelling over vriendschap, vertrouwen en volwassen worden in een oorlog. Niemand is te vertrouwen en nergens ben je echt veilig….
Ongelooflijk dat Oekraïners dit nu weer moeten meemaken…..
Voorstelling op vrijdag 25 maart, 19.30 uur. Meer informatie op www.cultuurhuusbraakhekke.nl.