SCHALKHAAR – De minibieb is populair. In Schalkhaar zijn er tien, en in Diepenveen vijf kastjes langs de weg te zien met boeken om te lenen, ruilen, nemen of door te geven aan een ander. Zeker in de coronatijd werd dit fenomeen populair, terwijl de lente en zomer zich lenen om fiets- of wandeltochten langs de vitrinekastjes te maken.

Door: Bastiaan Mokkink

Hanneke Cents (foto) is als taalprofessional gericht op kinderen met spelling- en leesproblemen en heeft sinds twee jaar minibieb ‘LeesLiever’ aan de Spanjaardsdijk 52D in Schalkhaar. “Het ontwerp is van mij, m’n man bouwde de kast. Ik wil hiermee graag bijdragen aan de leesvaardigheid, leesmotivatie en leesplezier van jong en oud. Dit stimuleert het lezen door, of het voorlezen aan kinderen.”

De collectie van Hanneke verandert voortdurend. “Wie is uitgelezen vindt wel weer iets nieuws. Er is hier elke dag aanloop, bijvoorbeeld mensen die de hond uitlaten, wandelaars, dagjesmensen en inwoners van zowel de Vijfhoek als uit het dorp. Ik ga wel eens naar kringloopwinkels, om zodoende een constant aanbod van mooie boeken te hebben. Lezers worden niet geboren, lezers worden gemaakt!”

Ontmoetingsplek

Naast de minibiebs bij ‘boerenrustpunten’ en diverse instellingen voor kinderen is de boeken- en jampotjes-minibieb aan het Mensinksdijkje erg populair. Hier treffen we minibieb-liefhebber mevrouw Hulman. “Ik vind het zo prachtig staan in het landschap, die kastjes met boeken”, zegt ze enthousiast. “Heel laagdrempelig kun je boeken gratis lenen of ruilen, zonder een pasje of portemonnee. Ideaal nu er geen gemeentebibliotheek meer is in Schalkhaar.”

Mevrouw Hulman vindt het leuk om een boek na het lezen door te geven aan een ander. “Je leest het vaak toch maar één keer, dus houden hoeft van mij niet. Boeken krijgen hierdoor een tweede leven. Ook leuk bij die minibiebkastjes is de sociale functie, soms is het onbedoeld een ontmoetingsplek.”

Wat haar ook aanspreekt is de trend om dingen te lenen of ruilen. “Minibiebs zijn vergelijkbaar met autodelen, speelgoedruil of klusgereedschap delen. Ook werden de kastjes populair omdat door bezuinigingen of corona steeds meer (school)bibliotheken, boekwinkels en kringloopwinkels geheel of tijdelijk hun deuren sloten.”

Info

Boekenmarktorganisator dEVENTer ontwikkelde vorig jaar een minibiebfietsroute via de voor iedereen te downloaden app izi.TRAVEL, die dwars door Schalkhaar gaat. Ook is er een groot regionaal minibieb-adresoverzicht op www.copyvilla.nl/minibiebs. Op de actieve Facebookgroep “Minibiebs Deventer e.o.” staat alles over collectiewisselingen, nieuwe minibiebs en open dagen.