DEVENTER – Strijd, inzet en passie. Dat waren de ingrediënten tijdens Go Ahead Eagles – PEC Zwolle (1-0) op 19 september 2021. Aanstaande zondag (3 april) gaan beide clubs op herhaling tijdens de Zwolse editie van de IJsselderby.

Go Ahead Eagles leeft ontspannen toe naar de tweede IJsselderby van het seizoen. “We hebben onze spelers vooral voorgehouden dat dit de mooie wedstrijden zijn om te spelen en om naar uit te kijken”, zegt Kees van Wonderen.

“We hebben onder meer wedstrijdbeelden van eerdere Zwolse edities van de IJsselderby aan de selectie laten zien. De supporters van beide clubs kennen uiteraard het sentiment dat rond de IJsselderby leeft, maar voor spelers is dat inlevingsgevoel toch anders. Door die beelden te tonen, hebben we ze proberen voor te bereiden op de ambiance waarin ze zondag terecht gaan komen, zodat ze niet verrast worden. Uiteraard hebben ze allemaal eerder in hun carrière derby’s gespeeld bij hun vorige clubs, maar geen enkele speler binnen onze selectie heeft eerder de Zwolse versie van de IJsselderby meegemaakt.” De IJsselderby is niet zomaar een doorsnee competitiewedstrijd, beseft Van Wonderen zich terdege.

“Het is een burentwist met een emotionele lading, waarbij het soms wel eens kan schuren. Bij een clash tussen twee buren komen er andere dingen bij kijken dan normaal en gaat het vooral om strijd en inzet. Een wedstrijd waarbij we er extra op gebrand zijn om te winnen en waarbij de stand op de ranglijst geen rol speelt.” De wedstrijd van zondag vergelijken met de eerdere IJsselderby in De Adelaarshorst heeft volgens Van Wonderen weinig zin. “We zullen zondag een ander Zwolle treffen dan in Deventer. Ze beschikken over andere namen en hebben met Dick Schreuder een trainer die de dynamiek heeft teruggebracht in het team. De laatste wedstrijden hebben ze wat pech gehad, maar ze spelen heel offensief, met een hoge intensiteit en veel druk op de tegenstander. Wij zullen ons qua intensiteit sowieso moeten levelen met PEC Zwolle en tegen de weerstand van de tegenstander opgewassen moeten zijn.” Twijfelgevallen in de selectie van Go Ahead Eagles zijn Joris Kramer en Luuk Brouwers, die met enkelklachten kampen.