DEVENTER – De Smidsgang, een belangrijke entree van de stad, heeft een mooie metamorfose ondergaan. Donderdag 7 april hebben wethouder Frits Rorink en gedeputeerde Monique van Haaf de Smidsgang officieel geopend.

Net als in de Zandpoort en Keizerstraat is ook in de Smidsgang bijzondere verlichting aangebracht. Het uitgangspunt van het ontwerp is dat de verlichting als een sterrenhemel wordt ervaren. Er hangen verspreid door de Smidsgang verlichtingsarmaturen die de steeg verlichten. Wethouder Frits Rorink: “Geweldig hoe ook deze entree naar de Deventer binnenstad aantrekkelijk is gemaakt voor winkelend publiek en toeristen. Complimenten aan Stichting Deventer Binnenstadsmanagement (SDBM) en de binnenstadondernemers die hierin samen hebben gewerkt met de gemeente.”

Metamorfose

De Smidsgang was een grauw en rommelig straatje. Niet het beeld dat hoort bij deze belangrijke entree van de stad. In de Smidsgang is de verharding vervangen en is er een brede cortenstalen goot aangebracht. In die goot zijn teksten van de stadsdichter opgenomen en is de skyline van Deventer op een abstracte manier weergegeven.

3e Stadsarrangement Deventer

De werkzaamheden in de Smidsgang zijn mede mogelijk gemaakt door een subsidie van de provincie Overijssel, in het kader van het zogenaamde 3e stadsarrangement. Bijzonder aan dit stadsarrangement is dat er 12 projecten in de Deventer binnenstad zijn opgenomen. De herinrichting van de Smidsgang is één van die projecten.