DEVENTER – In de regio Deventer is de vraag naar een moestuin erg groot. Ondanks uitbereiding door de Gemeente Deventer is het inmiddels niet meer mogelijk om je in te schrijven bij een volkstuincomplex. En daardoor is een groot tekort ontstaan bij een grote groep mensen die de gezonde beweging naar lokaal en duurzaam moestuinieren in beweging heeft gebracht. Dat moet en kan anders. Daarom springt lokaal initiatief De Voedselpioniers in op deze schaarste en ontwikkeling.

De Voedselpioniers is een initiatief van vader Henk Schoneveld en dochter Babke Roeterdink. Aan de rand van het dorp Lettele hebben zij hun boerderij met landbouwgrond volledig ingericht om de duurzame voedseltransitie te versnellen: een populair onderwerp wat zij concreet hebben gemaakt. Want er is steeds meer aandacht voor onze gezondheid, het milieu en klimaatverandering en er wordt steeds meer bekend over de gevolgen van onze voedselconsumptie. Ons eten maakt tegenwoordig een hele wereldreis voor het op ons bord terecht komt. Het hebben van een te grote ecologische voetafdruk zorgt ervoor dat we onze aarde uitputten. Ook het gebruik van pesticiden baart mensen steeds meer zorgen. Hoe gezond is ons eten nog?

Moestuinen

“Zelf controle hebben over je voedsel en bepalen wat je eet: het bespaart geld, is goed voor het milieu, het is leerzaam, gezonder én lekkerder. Logisch dat zoveel mensen lokaal zoeken naar gezonde voeding en dat de vraag naar moestuinen explosief stijgt. Daarom hebben we op ons land ruimte gecreëerd voor een flink aantal moestuinen. Mensen die interesse hebben kunnen voor €1,- per m2 per jaar een stuk land gaan beheren. En we bieden daarbij ook workshops aan hoe je het beste met de seizoenen mee duurzaam kan verbouwen en oogsten”, vertelt Voedselpionier Babke.

Proefvelden

De moestuinen bevinden zich naast de landbouwgrond waar De Voedselpioniers proefvelden hebben aangelegd. “Op onze proefvelden verbouwen we gewassen die de pioniers die lid zijn van onze community zelf hebben gekozen. We onderzoeken hoe we deze gewassen kunnen planten, verbouwen en oogsten zonder beregening en gewasbeschermingsmiddelen. Zo duurzaam en kostenefficiënt mogelijk”, vult Henk Schoneveld aan. De kennis die De Voedselpioniers verzamelen op het gebied van de voedseltransitie, duurzaam verbouwen, biodiversiteit en klimaatverandering worden met de community en professionele agrariërs gedeeld. “Alleen samen zorgen we voor een duurzamer en gezonder voedselsysteem.”