RAALTE – Vroeger was alles anders en dat gold ook voor het witte goud. Asperges waren er alleen voor de wat meer bedeelden. Maar tijden veranderen. Zo ook voor de eigenaren van Aspergeboerderij Ogink in Raalte. Marliek en Martin Zieleman zijn de 3e generatie die sinds 2018 het familiebedrijf Ogink Asperges voortzetten.

“En dan heb je inmiddels goed contact met Jonny de Boer van het 3 sterren Michelin restaurant De Librije in Zwolle”, vertelt Martin. We zien elkaar jaarlijks en bespreken dan het een en ander. Ogink asperges was de eerste aspergeboerderij die neerstreek in Salland. Opa Ogink kreeg het advies van vrienden uit Brabant om de aspergeteelt ook in deze streek te proberen. De zandgrond in combinatie met het grondwater in o.a. Raalte is uitermate geschikt om asperges uitstekend tot hun recht te laten komen. Voeg hierbij de liefde en passie voor het vak van de jonge ondernemers en je krijgt een zeer hoge kwaliteit asperges. En deze kwaliteit is ook te proeven bij andere afnemers van Ogink, zoals 1 sterren restaurant De Swarte Ruijter. Maar ook in restaurant De Bagatelle en Pannenkoekenhuis Laurels in Raalte staat de bijzondere groente op het menu. Daarnaast zorgt de verkoop van de asperges aan huis ervoor dat iedereen de kwaliteit en finesse kan proeven.

Dat Marliek en Martin hard werken staat als een paal boven water. “Het aspergeseizoen loopt van half april tot ongeveer 24 juni en dan zijn we gemiddeld 80-100 uur per week aan de slag”, vertelt Martin. Het werk als zelfstandig installateur zet hij dan vrijwel stil. Ook Marliek combineert het werk op het land met de peuteropvang in loondienst.

Wie nieuwsgierig is geworden kan zelfs een rondleiding krijgen op het bedrijf (minimaal 4 personen). Ook is de winkel 7 dagen per week geopend voor de particulier. Voor degene die besluiten de wondergroente zelf te bereiden heeft Martin nog een goede tip: “Leg de gekookte asperge horizontaal op een lepel of vork. Wanneer deze begint door te buigen is de asperge gaar” Eet smakelijk!

Ogink Asperges, Overkampsweg 3, Raalte. Tel 0572 351404. www.oginkasperges.nl