DEVENTER – Zaterdag vindt op het Sint Pietersplein de heiligverklaring plaats van de Friese pater, hoogleraar en verzetsheld Titus Brandsma (1881-1942), die een bijzondere band had met Deventer.

Door Bastiaan Mokkink

Voormalig VVV-baas Hein te Riele zegt in een korte reactie: “Deze heiligverklaring wordt wereldnieuws. Brandsma was onder meer aanstichter van de revival van Geert Groote. Zonder hem zou Deventer geen Geert Groote Huis hebben. Al zijn verschijningen in onze stad mogen niet vergeten worden.”

Johan Maas (foto), deskundige, lector en voorganger, vult hem aan: “De geactualiseerde Deventer stadswandeling ‘In de voetsporen van Titus’ gaat onder meer langs het standbeeld van geestverwant Albert Schweitzer. Een andere geestverwant is Geert Groote, voor wie Titus in 1940 een gedenksteen onthulde bij de Broederenkerk. Daarnaast hield Brandsma al in 1931 in de Bergkerk een historische rede over het nationaalsocialisme, een gebeurtenis die een stempel drukte op onze hedendaagse persvrijheid.”

Kankergenezing

Verder was de bekende Deventer pater Emile Gemmeke in 1985 secretaris van de pauselijke beoordelingscommissie van Brandsma’s zaligverklaring. “Gemmeke ontving de rozenkrans die Brandsma tien minuten voor zijn overlijden afstond aan een verpleegkundige. De krans is te bezichtigen in de Broederenkerk bij de tentoonstelling die op zondag 22 mei start na een speciale eucharistieviering”, aldus Johan Maas.

Heiligverklaringen van gestorven geestelijken zijn altijd op basis van een bewezen wonder. Maas: “Bij Brandsma betreft dat een Amerikaanse priester die in 2004 van ernstige kanker genas, nadat hij tot hem bad om genezing. Er ging 37 jaar over de kerkrechtelijke stap van zaligverklaring tot heiligverklaring. Normaal is dat veel korter, kijk maar naar Moeder Theresa.”

Pelgrimsoord

Vele scholen en straten dragen de naam van Brandsma. Regionaal OV-bedrijf Arriva vernoemde treinstellen naar de priester, in Deventer geldt dat voor een scoutingvereniging en het plein met bijbehorende kerk bij het Colmschater NS-station. Hier zijn enkele unieke Brandsma-parafernalia aanwezig, waardoor het kerkje nu mogelijk een pelgrimsoord wordt.

Ook buiten de kerkwereld is Brandsma geliefd, zeker nu vrede en veiligheid niet altijd vanzelfsprekend zijn. Maas: “Hij maakte zich er sterk voor dat mensen door haat en geweld ten diepste ontrouw waren aan hun waardigheid. Titus geldt internationaal als een bron van inspiratie, met een helder verhaal over vrijheid en onderdrukking van mensen. Ook al moest hij dat met bekopen met een overlijden in concentratiekamp Dachau.”

De Colmschater kerk het Titus Brandsma Huis organiseert komend weekend diverse activiteiten, waaronder een grootschermvertoning van de KRO-uitzending van de heiligverklaring. Voor meer informatie: www.heiligelebuinus.nl.

Vorig artikelGeslaagd Oekraïneconcert haalt 7500 Euro op voor ondersteuning jonge Oekraïners
Volgend artikelColmschate is met Veldrock een nieuw evenement rijker