DEVENTER – Go Ahead Eagles heeft René Hake aangesteld als nieuwe hoofdtrainer. De 50-jarige oefenmeester heeft in De Adelaarshorst een driejarig contract ondertekend.

Hake was eerder in zijn trainerscarrière actief voor onder meer SC Cambuur, FC Twente en FC Utrecht. “Clubs die in de kern vergelijkbaar zijn met Go Ahead Eagles”, beaamt de trainer. “Clubs ook waar ik met veel plezier heb gewerkt, mede door de sfeer eromheen. Supporters die meeleven en betrokken zijn is iets wat ik ook bij Go Ahead Eagles kan verwachten. Dat brengt een bepaalde entourage met zich mee die nodig is om samen tot goede prestaties te kunnen komen. Waar ik heel erg naar uitkijk, is de dynamiek van De Adelaarshorst. Het klinkt misschien als een cliché, maar dat is echt iets wat een elftal kan helpen om boven zichzelf uit te stijgen. Dat is dit seizoen meermaals gebleken.” De goede prestaties van Go Ahead Eagles in de Eredivisie zijn ook bij Hake namelijk niet onopgemerkt gebleven. “Buitengewoon knap wat de club dit seizoen heeft gepresteerd”, bevestigt de oefenmeester, die zelf dit seizoen als trainer van FC Utrecht twee keer in competitieverband tegenover Go Ahead Eagles stond.

“In de Keuken Kampioen Divisie was vorig seizoen bij Go Ahead Eagles al een opwaartse lijn te zien, die op de valreep promotie opleverde. Als je dan in het eerste seizoen in de Eredivisie al ruim voor het einde van de competitie handhaving weet te realiseren, dan kun je daar alleen maar heel veel respect voor opbrengen. Daar ligt ook voor mij als hoofdtrainer volgend seizoen de uitdaging bij Go Ahead Eagles: samen met een gedeeltelijk nieuwe staf en spelersselectie opnieuw handhaving in de Eredivisie realiseren.” Ook Hake wil Go Ahead Eagles de komende seizoenen vanuit een duidelijke structuur laten voetballen. “Binnen die structuur krijgen spelers veel vrijheid om hun individuele kwaliteiten te tonen. Daarnaast houd ik van teams met veel energie, dynamiek en strijdlust. Maar het werkklimaat daaromheen is voor mij minstens zo belangrijk. Mensen moeten zichzelf kunnen zijn, gewaardeerd voelen en ruimte krijgen om hun kwaliteiten te tonen. Dat vind ik belangrijke voorwaarden, waar ik met Alex Kroes en Paul Bosvelt uitgebreid over heb gesproken. Op dat vlak zitten we allemaal op één lijn, dus ik ga met een goed gevoel aan de slag.”

Paul Bosvelt is blij dat de club met René Hake een trainer voor een langere periode vast heeft kunnen leggen. “In onze zoektocht naar een nieuwe hoofdtrainer hebben we bewust de tijd genomen”, zegt de technisch manager. “René is een ervaren trainer op Eredivisieniveau die tijdens zijn trainersloopbaan ook regelmatig met jeugdteams heeft gewerkt. Hierdoor heeft hij een duidelijke visie en werkwijze waar het om het ontwikkelen van het individu gaat. Dat is voor ons – naast het teamproces – een belangrijke pijler. Nu we de functie van hoofdtrainer hebben ingevuld, gaan we samen met René verder kijken naar de invulling van de openstaande staffuncties en het versterken van de spelersgroep.”