DEVENTER – Marja Jager Lankhorst wordt deze maand in het zonnetje gezet door Zorggroep Solis. Ze was 47 jaar actief in diverse functies op bijna alle Solis-locaties. De laatste jaren als manager van een hospice- en verpleegafdeling bij Woonzorgcentrum PW Janssen.

Door Bastiaan Mokkink

“Als klein meisje wilde ik al in de zorg werken, als zuster voor oudere mensen. Als kind vond ik het al jammer dat ik mijn opa en oma nooit heb gekend, onbewust speelde dat misschien mee”, vertelt Jager-Lankhorst.

Bijna een halve eeuw werken voor dezelfde baas vindt ze heel normaal. “Ik ben dankbaar dat ik dit zo lang mocht doen. Je maakt zo veel dingen mee met zowel bewoners als familie. Ik ben zorgzaam, maar durf ook zeker de waarheid te vertellen. Het is altijd de uitdaging om voor iedereen alles tot een goed einde te laten komen. Ik zal het missen, al kan het ook fijn zijn om niet meer heel veel te hoeven.”

Marja is niet de persoon om op de voorgrond te staan. Ondanks haar positiviteit zal ze bij haar afscheidsfeest niet degene zijn die de polonaise aanvoert. “De bewoner staat immers altijd op nummer één”, vertelt de jubilaris. “Je bouwt een band met ze op en kunt veel bijdragen aan de laatste fase van hun leven. Mensen leken zich vaak veilig te voelen om bij mij te kunnen overlijden. Het is waarschijnlijk de rust, het vertrouwen of de veiligheid die je biedt. Ik blijf die momenten bijzonder vinden.”

Chocoladekoekje

Regiomanager Felix Thieme vult aan: “Marja heeft wat extra’s. Het ziekteverzuim op haar afdeling is ook altijd het laagst. Door de bijzondere aandacht en betrokkenheid voor haar medewerkers wil men graag voor en met haar werken. Ook heeft zij hierdoor goed in de gaten hoe het met hen gaat. Met Marja’s vertrek verliest Solis een stukje identiteit.”

Op de werkvloer zag Marja allerlei ontwikkelingen komen en gaan. “Vroeger liep ik in een uniform. Dat is nu ondenkbaar, we willen zo veel mogelijk dat alles aanvoelt als een thuissituatie. Verdwenen zijn bijvoorbeeld vrijheidsbeperkende maatregelen als ‘Zweedse banden’, waardoor mensen niet hun stoel uit konden. Vroeger draaide het om ‘beter maken’, nu ligt de nadruk meer op ‘waar wordt u gelukkig van’?”

Ook ligt de regierol van personeel tegenwoordig meer bij de bewoner. Marja: “We hebben nu meer interactie, ‘kennen’ daardoor de mensen beter en kunnen beter op ze inspelen. Ook iemand die ernstig dement is kan dan nog steeds bepaalde keuzes maken, denk aan het kiezen tussen een chocoladekoekje of een notenkoekje. Dit zijn niet de grote levensvragen, maar wel dingen die voor mensen van belang kunnen zijn.” Minder blij is ze met de verhoogde administratiedruk en dat er meer op zaken beknibbeld wordt.

Mascara

Haar aanstekelijke positiviteit werd in de coronatijd wel even op de proef gesteld. “Saamhorigheid sleepte ons door de zwaarste tijd. Ik zal dit nooit vergeten. Het was vreselijk dat er ook veel personeel ziek werd of nu nog steeds te kampen heeft met long-covid.” Marja was blij dat er in het geval van Solis voldoende beschermende middelen waren. Ook was er een eigen teststraat ingericht. “Het heftigst was toen er een korte periode geen bezoek naar binnen mocht, wat natuurlijk bij alle betrokkenen allerlei emoties opriep.”

Naast een besloten festiviteit is er donderdagmiddag 12 mei een openbaar afscheid bij Zorgcentrum PW Janssen, voor iedereen die afscheid wil nemen van Marja. “Ik zal waterproof mascara opdoen”, is de reactie van de geraniumweigerende Marja, die aangeeft: “Deze zomer eerst eens lekker met de caravan op pad te gaan en dan weer eens verder te kijken.”