DEVENTER – Tijdens de 25e editie van internationaal buitentheaterfestival ‘Deventer Op Stelten’ is de stad één groot theater met in totaal ruim 130 nationale en internationale topvoorstellingen op 15 locaties in en rondom de historische binnenstad van Deventer. Een feestelijke jubileum editie die net iets anders is dan je van het festival gewend bent. Verrassende ontmoetingen, nieuwe voorstellingen en oude bekenden met ruimte voor jong talent.

 Van vrijdagavond 1 t/m zondagmiddag 3 juli zijn op monumentale pleinen, in parken en straten, kerken en kleinere locaties grote en kleine buitentheatervoorstellingen te zien uit Frankrijk, Verenigd Koninkrijk, Duitsland, België en Nederland. Op het programma staan 25 gezelschappen, waarvan dertien uit Nederland en maar liefst zeven Nederlandse premières. Op donderdag 30 juni vindt de openingsvoorstelling plaats. De toegang tot het festival is gratis, voor enkele voorstellingen zijn tickets nodig. Voor meer informatie: www.deventeropstelten.nl.

24 edities buitentheater
‘Deventer Op Stelten’ is een compositie van nationaal en internationaal buitentheater in de historische en natuurlijke omgeving van Deventer. De eerste editie van het festival vond plaats in 1997. Door de specifieke vorm en artistieke kwaliteit is ‘Deventer Op Stelten’ onder leiding van Hein te Riele en Anjo de Bont uitgegroeid tot een toonaangevend festival voor internationaal buitentheater.

Bestond het programma van Deventer Op Stelten in de beginjaren nog voornamelijk uit theater op stelten. De jaren erna breidde zich dit uit naar aanbod in buitentheater, beeldende kunst, performances, circustheater en dans. In die 23 jaar hebben zij zich met hart en ziel ingezet om de groeiende bezoekersaantallen een breed aanbod te geven van hoogwaardige voorstellingen en randprogramma. Het programmeren van voorstellingen op hoog niveau, zowel in letterlijke als figuurlijke zin, maakt het festival onderscheidend ten opzichte van andere festivals in binnen- en buitenland. Van hoogstaand buitentheater tot openluchtvoorstellingen hoog boven het publiek, van theater op stelten tot spektakel op hoog niveau, van humoristische acts tot intieme theaterconfrontaties.

Slechts één jaar is Deventer Op Stelten niet doorgegaan. In 2020 is het festival vanwege de Covid-19 pandemie afgelast. Waarna het een jaar later een unieke editie heeft beleefd onder de naam ‘Deventer op Stelten, binnen de perken’, waarbij 10 dagen lang voorstellingen te zien zijn geweest in een intieme sfeer en setting. Mede dankzij Fonds Podiumkunsten, Gemeente Deventer, Provincie Overijssel en vele sponsoren en vrijwilligers is het mogelijk om het allerbeste op het gebied van Europees buitentheater te laten zien.

Programma editie 25
Wat gaan we dit jaar zien? De 25e editie staat in het teken van ‘feest’. Feest van herkenning met gezelschappen uit eerdere edities; feest met veel dans en plezier; feest van ‘we mogen weer’; en natuurlijk feest omdat al 25 jaar lang Deventer een prachtig festival heeft. Kijk voor meer informatie over alle voorstellingen en optredens op www.deventeropstelten.nl.

‘Deventer Op Stelten’ is jaarlijks in juli en wordt beleefd als een bijzonder, toegankelijk, feestelijk en hoogstaand cultureel festival. Het festival wordt georganiseerd door het Evenementenbureau dEVENTer onder artistieke leiding van Adrie van Essen en is mede mogelijk dankzij de Gemeente Deventer, Provincie Overijssel, Fonds Podiumkunsten, sponsoren Grolsch, Witteveen+Bos, Topicus, Centrumgarage, Indito, Drukwerkdeal, Jb Bussink, NV Bergkwartier, Wolters bv, bijdragen van horeca, SDBM en alle sponsoren van Deventer Evenementenstad.

Toegang: De toegang tot het festival ‘Deventer Op Stelten’ is gratis. Reserveren is dus niet nodig, met uitzondering van de voorstelling van Duo Berlingo en Tony Clifton Circus (start ticketverkoop half juni).

Houd op sommige locaties rekening met drukte. Dus kom op tijd, want vol is vol!

Programma: Het festivalprogramma staat op www.deventeropstelten.nl. Half juni staat het volledige speelschema op de website. Eind juni verschijnt naast de speciale festivalkrant i.s.m. het Deventer Nieuws ook het programmaboekje.

Bereikbaarheid: Deventer is goed bereikbaar met het openbaar vervoer. Vanaf het NS- en busstation Deventer is het 3 minuten lopen naar het centrum. Voor meer informatie www.ns.nl of tel. 0900 9292.

Voor parkeren volg de parkeerroute rondom het centrum (o.a. Centrumgarage, de Boreel, Stadspoort, Stationsplein, parkeerplaatsen Verzetslaan en Worp). Er varen extra pontjes met langere vaartijden vanaf de Worp.

Publieksinformatie: VVV Deventer | Brink 89 (Penninckshuis) | tel. 0570 710 120

www.deventeropstelten.nl