DEVENTER – In zijn boek ‘Fietsen door Nederland Bierland’ voert biersommelier en fietsliefhebber Eddy van der Ploeg je in 3150 km verdeeld over 65 etappes dwars door het Nederlandse fiets- en bierlandschap. Het boek verschijnt in twee delen. Deel 1 is vanaf heden op verschillende locaties verkrijgbaar, zoals bij Boekhandel Praamstra of DAVO Bieren.

Sinds 2016 is Eddy van der Ploeg (Deventer) gediplomeerd internationaal biersommelier. Met zijn bedrijf BIERenKENNIS verzorgt hij zowel bierproeverijen als opleidingen en trainingen speciaal voor horecapersoneel.

Elke zomer stapt Eddy, met tent en slaapmat, op zijn toerfiets voor een tocht van een aantal weken. Het is natuurlijk niet vreemd dat deze biersommelier het fietsen door het Nederlandse landschap combineert met bezoekjes aan mooie brouwerijen en cafés: na een flinke fietstocht laat een bier zich goed smaken, natuurlijk altijd met mate.

Tijdens de lange lockdowns zonder proeverijen en horecatrainingen, kwam Eddy op het idee zijn fietservaringen te willen delen met een breed publiek en zo begon hij, vanuit zijn woonplaats Deventer, met het uitstippelen van een prachtige route waarin hij zijn liefde voor het Nederlandse bierlandschap toont. Verten, vogels, wind en luchten vormen het decor voor traditionele en eigentijdse brouwerijen en cafés vol van verhalen over granen, geuren en smaken.

De route is opgedeeld in etappes van ongeveer 50 km waarbij je de beschreven fietsknooppunten volgt. In korte en bondige teksten vertelt Eddy van der Ploeg over de tocht van die dag en geeft hij per pleisterplaats enkele suggesties voor brouwerij- en cafébezoek en overnachtingsmogelijkheden. Je kunt op ieder willekeurige plek de route starten en zelf beslissen hoe ver je fietst.

De boeken zijn te bestellen via www.bierenkennis.nl.