DEVENTER – Een minibieb of plantenkastje langs de weg kent iedereen wel, maar uitdeelkastjes met houdbaar voedsel of menstruatieproducten zijn nog vrij nieuw. Elona van Verseveld-Vosters (foto) begon onlangs op de Gelderse Roos in de wijk het Bramelt een uitdeelkastje voor houdbaar voedsel en vooral menstruatie- en verzorgingsproducten.

Door Bastiaan Mokkink

Het initiatief wordt op handen gedragen in de Colmschater wijk, veel buurtgenoten doneren spullen. De doelgroep varieert van uitkeringsgerechtigden tot ondernemers die kopje-onder gingen in coronatijd. Elona: “Er wordt vaak wat uitgehaald als het donker is, waarschijnlijk vanuit schaamte. Om het laagdrempelig te houden staat het kastje dan ook niet onder ons keukenraam.”

Menstruatie Uitgifte Punt

“Wat is er mooier dan mensen helpen, en armoede en verspilling tegen te gaan? Ik wilde graag iets betekenen voor mensen waar thuis niet altijd een warme maaltijd op tafel staat. Eerst was er een plan voor  een maaltijdservice, uiteindelijk werd het deze verdeelkast”, vertelt ze.

Elona is nu de zevende in Deventer, want aan de Schoutenweg, Batenburg en Lookersdijk, bij Saxion en tot voort kort de Raamstraat en Rozengaarderweg, zijn min of meer vergelijkbare initiatieven. “Op mijn zoons school hoorde ik dat er meisjes waren die tijdens de ongesteldheid uit schaamte thuis bleven. Dat greep mij aan. Ik was bekend met de MUP’s (de 500 Menstruatie Uitgifte Punten van het Armoedefonds, red.) en wilde ook een verdeelpunt beginnen.”

Menstruatiearmoede

Voor Elona kwam alles in korte tijd samen. “Een bevriende cliënt van dagbestedingslocatie de Parabool bouwde het kastje. Door inzet van de wijkmanager kwam er een gemeentesubsidie voor de materiaalkosten. Ook Britt van Rozendaal van Verbindingscentrum de Fontein ondersteunde me, bijvoorbeeld met pagina’s opzetten op Facebook en Instagram. Dat laatste leidde tot mooie dingen, zoals een zorginstelling die een overschot aan incontinentiemateriaal doneerde. Ook ontstond er contact met het Armoedefonds, die de dozen met menstruatieproducten voor mijn kast aflevert bij de Fontein, waar ik ze dan ophaal. Ik hoop dat er meer Deventenaren contact leggen met het Armoedefonds en ook een kastje beginnen.”

Naast de menstruatieproducten biedt Elona zaken als deodorant, doucheschuim, tandpasta en houdbare voeding, al accepteert ze niet al het voedsel. “Soms staat de brandende zon erop. Ik wil niet dat iemand door spullen uit mijn kast een voedselvergiftiging krijgt. Mijn doel is vooral bestrijding van menstruatiearmoede, want het moet niet kunnen dat vrouwen niet naar school of werk gaan, examens missen of ontslag krijgen, of vluchten voor hun sociale contacten.”