DEVENTER – In de omgeving van “De Brinkgreven” zijn of worden steeds meer mensen geplaatst met een bijzondere achtergrond. Mensen die ernstig psychische stoornissen hebben en zware misdrijven hebben gepleegd. En mensen die behandeld moeten worden voor hun verslaving. Dit naast de toenemende stroom vluchtelingen die wordt gehuisvest in het AZC achterin Schalkhaar.

Omwonenden maken zich zorgen over de leefbaarheid en veiligheid van hun woonomgeving. Hier wonen veel mensen, kwetsbare mensen, waaronder hun kinderen. Zij zijn het ook niet eens met de manier waarop zij bij plannen en beslissingen hierover worden betrokken.

40 plaatsen voor mensen die zware vergrijpen hebben gepleegd

Vier weken geleden werden zij volledig verrast door een brief van zorginstelling Transfore. Zij hebben het plan om de zorg voor mensen met vaak zware psychische stoornissen zoveel mogelijk onder te brengen op of rond het Brinkgreventerrein. Denk aan TBS-ers die veroordeeld zijn voor hele zware misdrijven. De plannen zijn duidelijk vergevorderd.

De plannen van Transfore bestaan o.a. uit de bouw van een nieuw gebouw met daarin 40 plaatsen voor ‘patiënten’ die zware beveiliging nodig hebben. Denk naast bewaking aan cameratoezicht en 5,5 meter hoge hekken. Verder willen ze in het gebouw ‘Rielerenk’ naast het Deventer Ziekenhuis (nu noodopvang) patiënten opnemen die wat verder in hun behandeling zijn. Ook deze mensen moeten beveiligd worden.

Verslaafdenzorg in voormalige studentenwoningen

Tot hun schrik kwamen zij er ook achter dat er in de voormalig studentenwoningen aan de Brinkgreverweg 137 – 141 (achteruitgang Brinkgreventerrein) sinds kort verslaafdenzorg wordt aangeboden door de organisatie Iriszorg. De overlast van deze mensen neemt elke dag verder toe. Omwonenden zijn hierover niet geïnformeerd.

Maak jij je ook zorgen?

Woon je ook in de omgeving van “De Brinkgreven” dan roept platform ‘De BOB’ je op om je stem te laten horen! Op 12 juli 2022 is er een informatieavond van Transfore. Zij vragen je om je via info@transfore.nl aan te melden voor deze avond. Ook als er geen plaats meer is. Op deze manier kun je Transfore laten weten, dat jij niet zomaar akkoord gaat met de plannen.