DEVENTER – Elke voetbalclub produceert afval. Denk alleen al aan het gemaaide gras dat elke dag vrijkomt. En het afval van kantoor, zoals liters koffiedrab en restafval. Als ambitieuze profvoetbalclub wil Go Ahead Eagles ook in de eredivisie spelen als het gaat om duurzaamheid. Daarom start de club met het scheiden van koffiedrab, dat van afvalverwerker Rouwmaat Groep een nieuw leven krijgt als biogas, compost, likeur, schoonmaakmiddel en zelfs voedingsbodem voor oesterzwammen.

“De ambitie om te verduurzamen is al jaren geleden mede op initiatief van voetballer Maël Corboz ontstaan”, aldus Brain Visser van Go Ahead Eagles. “Duurzaamheid was toen nog geen hot item, maar Corboz keek toen al vérder. Sindsdien zijn wij op verschillende fronten bezig om de club te vergroenen. Afvalscheiding is daarvan een goed voorbeeld. Maar ook het plaatsen van zonnepanelen, al is dit constructief nog niet op alle plekken mogelijk. Maar we zijn er druk mee bezig en bij de verbouwing van het stadion wordt het meegenomen.”

Plastic bekers recyclen

“Met name in het scheiden van evenementen- en horeca-afval valt winst te behalen”, zegt Amber Deuzeman, facilitair medewerker bij de eredivisionist. “Onze grootste uitdaging daarbij zijn de plastic bekers. We hebben nieuwe PET-bekers, zonder logo’s. Die houden we apart, zodat er nieuwe bekers van gemaakt kunnen worden. We hebben een speciale beker-container met een rond gat, maar helaas blijkt in de praktijk dat daar alsnog andere soorten afval bij in belanden. Dat is een probleem, want dan kunnen ze niet gerecycled worden. We onderzoeken dus nu efficiëntere oplossingen.”

Koffiedrab krijgt een nieuw leven

“Ook zijn we onlangs begonnen met het apart houden van ons koffiedrab”, vervolgt Amber. “We hoorden namelijk dat dat een tweede leven kan krijgen als compost, biogas, likeur, schoonmaakmiddel en zelfs voedingsbodem voor oesterzwammen. En door het uit het restafval te redden, helpen we mee om CO2-uitstoot te verminderen. Dus toen was voor ons de keuze snel gemaakt.”

Waardevolle grondstoffen uit restafval halen

“Veel bedrijven voeren al hun afval nog af als restafval”, vertelt Remco Wolters van de Rouwmaat Groep. “En dat is zonde, want restafval verdwijnt regelrecht in de verbrandingsovens. En dat terwijl er vaak nog waardevolle grondstoffen in zitten, zoals papier, karton, plastic en dus ook organische stromen zoals koffiedrab, sinaasappelschillen en voedingsresten. Dit kan vaak nog prima een tweede leven krijgen, maar dan moet het wel gescheiden worden bij de bron.”

Gratis kennismaken met het scheiden van koffiedrab

Ook de Cleantech Regio erkent de noodzaak van het duurzame concept van de Rouwmaat Groep. Onlangs kende het instituut de duurzame afvalverwerker daarom een subsidie toe, waardoor ondernemers in de binnensteden van Zutphen, Apeldoorn en Deventer nu gratis en zonder verdere verplichtingen kunnen kennismaken met het scheiden van koffiedrab, sinaasappelschillen en voedingsresten. Meer informatie: www.rouwmaat.nl.