DEVENTER – KWF kiest als eerste goed doel in Nederland voor een volledig digitale huis-aan-huis collecte. Daarmee wordt na 70 jaar de collectebus vervangen door een collectebord met iDEAL QR-code. Ook in Deventer gaan de vrijwilligers in de eerste week van september op pad met de nieuwe collecteborden.

Klaar voor de toekomst

Hans-Erik Boeve, vrijwilliger van het KWF-collecteteam in Deventer, legt uit: “Steeds minder mensen hebben contant geld in huis. Met de QR-code kunnen ze toch gemakkelijk doneren.” Ook wordt het storten van contant geld bij de banken duurder en op steeds minder plekken mogelijk. “Met deze innovatie maken we de collecte klaar voor de toekomst”, zegt Hans-Erik Boeve.

QR-code in opmars

De coronapandemie heeft het digitaal betaalverkeer een enorme boost gegeven, blijkt uit onderzoek van Currence, eigenaar van iDEAL. Na een explosieve stijging in 2020 bleef het scannen en betalen met iDEAL QR-codes in 2021 in opmars, met een toename van ruim 50% ten opzichte van 2020. Hans-Erik: “Door over te gaan naar volledig digitaal sluiten we aan bij de trends in betalen.”

Voordelen voor de collectant én de gever

Net als een donatie in de collectebus is doneren via QR eenmalig, veilig en anoniem. Er worden geen gegevens bewaard. Collectanten hoeven niet meer met geld over straat; elke QR-gift staat meteen op de rekening van KWF. Met een persoonlijke QR-code kunnen collectanten op elk moment online zien hoeveel zij al hebben opgehaald.

Sinds 1960 in Deventer

Al in 1950, het eerste jaar na de oprichting, startte KWF met de huis-aan-huis collecte. In 700 gemeenten werd toen bijna een half miljoen gulden opgehaald. Vanaf het prille begin gebeurde dat met een collectebus.

In Deventer wordt sinds 1960 voor KWF gecollecteerd. Vandaag de dag zijn er 400 vrijwilligers actief, weet Hans-Erik. “Jaarlijks halen we rond €30.000 à €35.000 op. Hartverwarmend dat zoveel [inwoners] een verschil willen maken voor mensen met kanker. Dat blijft belangrijk. En elke euro komt goed terecht.”

Collectanten gezocht

Wil je ook helpen om zoveel mogelijk geld op te halen? Het collecteteam in Deventer is nog op zoek naar collectanten die met het collectebord met QR-code langs de deuren willen. Meld je aan via kwf.nl/collecteermee of meld je aan via ons eigen emailadres: info@kwfdeventer.org