DEVENTER – Afgelopen halfjaar hebben de wijkbewoners en diverse maatschappelijke en culturele partners uit de stad keihard gewerkt aan een uniek project. In korte tijd worden maar liefst 11 witte muren in de wijk omgetoverd tot ware street art kunstwerken, met als thema de verhalen van de wijkbewoners.

Op zaterdag 24 september worden de kunstwerken tussen 14.00 en 17.00 uur op feestelijke wijze gepresenteerd. Zo zijn er rondwandelingen langs de kunstwerken, zijn er diverse activiteiten zoals graffitiworkshops en skateboardclinics en vertellen de wijkbewoners u vol enthousiasme over het project.

Over het ‘Muren en buren’ project

Ruim 1,5 jaar geleden klopten huurders uit de Sluiswijk, onder leiding van Gerda Brugman, aan bij Rentree, de verhuurder van hun woning. Ze gaven aan dat de spierwit geschilderde muren in de wijk een doorn in het oog waren. Het licht weerkaatste alle kanten op. De buren hadden een beter idee; Street art! Rentree klopte aan bij Street Art Streets, hét collectief als het om Street art gaat in Deventer. Samen met Kunstcircuit, Kunstenlab en Voor Elkaarteams staken zij de koppen bij elkaar voor het ultieme street art project; ‘Muren en buren’.

Stichting de Tijdmachine trok door de wijk om de verhalen uit de wijk op te halen. Ze reden met hun camper uit 1970 van deur tot deur en wisten zo een helder beeld van de wijk te krijgen. De verhalen werden vervolgens thema’s. Thema’s die het onderwerp van ruim 11 street art kunstwerken vormen. Van helden tot dieren en van het geschiedenis tot de trots op de stad, het komt allemaal voorbij. Street art streets zocht per muur drie kunstenaars met uiteenlopende stijlen uit. Op een inspraakavond, waarbij midden in de wijk de plannen werden gepresenteerd, mochten de bewoners hun voorkeur voor de stijl per muur bepalen.

Vervolgens werden nationale en internationaal bekende street art kunstenaars vastgelegd. Ze reageerden ontzettend enthousiast op een project van deze omvang. Elf muren in 1 wijk, dat hebben ze nog nooit meegemaakt! Massaal maakten de kunstenaars ruimte in hun volle agenda om onderdeel van dit unieke project te worden.

Samen met de buurt wordt er een mooie opening georganiseerd. De buurt denkt mee over randactiviteiten zoals skateboard clinics, graffiti workshops en een voetbalwedstrijd, zodat bezoekers uit de hele stad volop kunnen genieten van de street art kunstwerken en de wijk. Als de rust is wedergekeerd zullen Street Art Streets een aantal wijkbewoners opleiden tot ‘Wijksuppoost’. Daarmee kunnen ze rondleidingen geven langs de street arts kunstwerken en zo het verhaal van de wijk delen.

Vorig artikelSportvereniging Hart in Beweging Deventer
Volgend artikelInzamelingsactie Eagles-selectie voor Donny van Iperen