DEVENTER – Ligt een metershoge stadionklok stiekem al tientallen jaren onder de IJsseltribune van voetbalclub Go Ahead Eagles uit Deventer? In de driedelige podcastserie ‘Het Mysterie van de Kampioensklok’ graven vier verslaggevers zich een weg naar het antwoord op de vraag die menig supporter al jaren bezighoudt. ,,Zoek, en gij zult vinden’’, zegt Dick Schneider, clubicoon van Go Ahead.

In de gloriejaren van Go Ahead, nog voor de Tweede Wereldoorlog, werd de voetbalclub meerdere keren landskampioen. Zo ook in 1930. Van de Deventer burgerij kreeg Go Ahead een metershoge stadionklok cadeau. Op een granieten voetstuk pronkte ‘De Klokke’ tientallen jaren ter hoogte van de middellijn. De klok werd hét herkenningspunt voor supporters. Ging je naar ‘Kowet’, dan sprak je af bij de stadionklok.

Aan die traditie kwam in 1963 een einde, toen de IJsseltribune werd gebouwd. Plots verdween de metershoge klok. Waarheen weet niemand precies. Wel zijn er supporters en clubiconen die sterk in het verhaal geloven dat de kampioensklok van z’n sokkel is gereden en voor het gemak onder de te bouwen tribune is geschoven.