DEVENTER – Tussen Deventer en Diepenveen loopt de Boxbergerweg. Ernaast ligt al tientallen jaren een vrijliggend, dubbelzijdig fietspad. Voor fietsers was het er best een beetje opletten: hobbels en scheuren in het asfalt, scheve tegels, en hier en daar eigenlijk net te smal om een tegenligger comfortabel te passeren. Maar daar komt verandering in: het fietspad wordt momenteel gerenoveerd.

Afbrokkelen 

Het fietspad ligt er al sinds de jaren 80, vertelt projectleider Henk van der Veen. “Fietsers reden destijds gewoon over de rijbaan. Dat mag nog steeds, maar een vrijliggend, niet-verplicht fietspad biedt hier wel een veiligere optie. In de loop der tijd is de conditie van het fietspad wel achteruitgegaan. Door opdruk van de wortels van de laanbomen zijn er hobbels en scheuren ontstaan. Bovendien zijn door jarenlang gebruik en belasting door bijvoorbeeld tractoren met maaiers de randen op sommige plekken steeds verder afgebrokkeld. Soms wel enkele decimeters. Nu het fietsverkeer steeds drukker en sneller wordt, is het tijd voor een grote renovatie.”

Levensduur 

De bestaande verharding gaat over een lengte van 2,5 kilometer verdwijnen om plaats te maken voor beton. “Beton is minder gevoelig voor opdruk en breekt niet zo snel af”, legt Henk uit. “Het blijft dus comfortabel rijden. Het heeft ook een veel langere levensduur: waar asfalt om de 10 à 15 jaar onderhoud nodig heeft, blijft beton met gemak 50 jaar liggen.”

Vanaf de Zandwetering tot aan de Melchior van Brielstraat wordt het fietspad met 2,5 meter een stuk breder dan voorheen. Henk: “Dat is een aanzienlijke comfortverbetering. Ideaal zou zijn om het te verbreden tot 3 meter, maar door de ligging van het fietspad en eigendomsgrenzen gaat dat niet overal. Het deel tot aan de Randerstraat blijft sowieso 2 meter breed, vanwege ruimtegebrek door eigendomsgrenzen en de laanbomen.

Schop in de grond 

In juni 2022 is het asfalt al opgebroken en verwijderd. Drinkwaterbedrijf Vitens heeft de de waterleiding vervangen en na de bouwvakantie is de renovatie van het fietspad gestart. Aannemer KWS uit Zwolle gaat hier mee aan de slag. “Eerst komt het deel tussen de Zandwetering tot aan de rotonde bij de Wechelerweg aan de beurt. Daarna volgt in 2 stappen de rest van de weg tot aan de Randerstraat. Tijdens de werkzaamheden moeten de fietsers op de rijbaan rijden. Daarom wordt de snelheid voor gemotoriseerd verkeer verlaagd. Zo zorgen we voor de veiligheid van fietsers én automobilisten. “Het is een reconstructie, met veel complexiteit”, sluit Henk af. “Eind november is het project klaar.”

Meer informatie over het project vindt u op www.deventer.nl/boxbergerweg.