DEVENTER – Wie nog maar kort of misschien al wat langer in Nederland woont en nog moeite heeft met de Nederlandse taal, is welkom in de Bibliotheek. “Het is belangrijk dat anderstaligen ons weten te vinden,” zegt Patricia Poelmann, coördinator van het DigiTaalhuis. “We kunnen ze echt verder helpen met ons aanbod. Behalve dat mensen zichzelf aanmelden, is het ook fijn om te zien dat ze worden doorverwezen vanuit organisaties in de stad.”

Gevarieerd en laagdrempelig, zo laat het aanbod voor anderstaligen zich het beste omschrijven. De Bibliotheek probeert haar aanbod zoveel mogelijk te laten aansluiten op de taalvragen die vanuit deze doelgroep komen. Daarbij is het gratis spreekuur Basisvaardigheden een goed startpunt.

Zelfvertrouwen
Ook de Taalmaatjes maken deel uit van het aanbod. Zo kwam Issam in contact met José, die zijn taalmaatje werd. Eens per week spreken ze af in de bibliotheek of bij José thuis. “Ik ga ook naar school, maar dat is niet genoeg,” vertelt Issam. “Door veel te praten met José, kan ik de taal sneller leren spreken.” De gesprekken met zijn taalmaatje hebben zijn zelfvertrouwen doen toenemen. “Nu ik met José de taal oefen, ben ik niet bang meer om met mensen te praten. Eerst was ik daar vaak wel zenuwachtig voor en nam ik het liefst één van mijn kinderen mee naar de huisarts of supermarkt om te helpen met vertalen. Dat hoeft nu niet meer. Ik merk dat het stap voor stap beter gaat.” Ook José vindt het oefenen waardevol: “Door mijn vrijwilligerswerk als taalmaatje ben ik anders naar bepaalde dingen gaan kijken. Ik realiseer mij nu beter dat sommige zaken niet zo vanzelfsprekend zijn als het misschien lijkt. Dit werk relativeert en is tegelijkertijd heel interessant.”

Het Taalcafé en de VoorleesExpress
Er zijn ook Taalcafés. Een laagdrempelige manier om taal te oefenen en nieuwe mensen te ontmoeten, vertelt Patricia Poelmann: “Je praat met elkaar over praktische onderwerpen die aansluiten bij het dagelijks leven. Vooral voor beginners is het een fijne manier om in aanraking te komen met de Nederlandse taal. Je hoeft je niet van tevoren aan te melden en meedoen is gratis.”

De VoorleesExpress is er ook voor gezinnen met een niet-Nederlandse taalachtergrond. Met voorlezen leren kinderen én ouders spelenderwijs de Nederlandse taal. Daarnaast zijn ze van harte welkom bij de Boekstart Voorleesuurtjes in de Bibliotheek. Zo krijgen de gezinnen tips over voorlezen en welke leuke boeken die ze kunnen lezen. Voor kinderen tot 18 jaar is een bibliotheekabonnement gratis.

Uitgebreide collectie
Wat misschien niet iedereen weet is dat de Bibliotheek ook een prachtige collectie heeft voor mensen met een niet-Nederlandse taalachtergrond. Jos Oegema, consulent collecties: “Er zijn meeleesboeken voor jong en oud, maar ook beeldwoordenboeken die uitnodigen samen te taal te lezen, te rappen of uit te beelden. Het dagelijks nieuws in makkelijk Nederlands is te vinden in de Startkrant. Met de oefenprogramma’s op de pc kan je op je eigen niveau aan de slag. Helemaal gratis.”

Zo is iedereen met een vraag over de Nederlandse taal welkom in de Bibliotheek. Het complete aanbod is te vinden op www.bibliotheekdeventer.nl/anderstaligen.

Vorig artikelArbitragecommissie stelt Sylla Sow en Go Ahead in het gelijk
Volgend artikelVaak vergeten, maar onderhoud van je e-bike is echt belangrijk!