8 op de 10 nieuwe fietsen die nu wordt aangeschaft is een e-bike. We fietsen met de elektrische fiets ook steeds meer kilometers en dat is alleen maar goed nieuws. Goed voor de gezondheid en goed voor het milieu. Maar door deze extra elektronica is onderhoud van je tweewieler nog belangrijker geworden. Dit is voor velen vast wel logisch, maar hier wordt niet genoeg aandacht aan besteed volgens fietsspecialisten. Ga voor zeker eenmaal per jaar naar de fietsenmaker voor een servicebeurt om grote kosten te vermijden. Maar er zijn ook kleine onderhoudsklusjes die je zelf kunt oppakken. Hier een paar tips die je thuis kunt toepassen om je dure e-bike in goede staat te houden.

Zet je fiets thuis in een droge omgeving

De electronica van je e-bike houd niet van kou en vocht. Zet je fiets dus in een droge omgeving en leg de accu het liefst op kamertemperatuur. Hiermee zorg je dat de accu een langere levensduur heeft en de onderdelen van je fiets minder snel zullen roesten en oxideren. Zo maak je de kans op storingen en het uitvallen van de ondersteuning een stuk kleiner.

Check regelmatig de banden(spanning)

De bandenspanning is vaak vergeten, maar zeer belangrijk. Bij te zachte banden neemt de actieradius van je e-bike af en de motor moet onnodig harder werken. Per persoon verschilt de bandenspanning. Weeg je 60 kg? Dan is de juiste bandenspanning ongeveer 4,5 bar. Weeg je rond de 95kg, pomp dan de band rond de 5,5 bar op. Zo gaan de fietsbanden ook een stuk langer mee en neemt de kans op een lekke band ook nog eens flink af. Het lijkt misschien erg veel, 5,5 bar, maar je hoeft je geen zorgen te maken dat de binnenband van je fiets klapt.

Zijn de banden versleten en is het hoog tijd om een nieuw setje te monteren? Let er dan op bij de aanschaf dat dit speciale e-bike approved fietsbanden moeten zijn. Dit type banden is gemaakt voor de hogere gemiddelde snelheid van een elektrische fiets. Op de buitenband staat dan ook een ebike approved logo. Investeer in een goede buitenband met een lage rolweerstand. Merken zoals Continental, CST en Schwalbe banden hebben een mooi assortiment A-kwaliteit buitenbanden speciaal gemaakt voor de e-bike.

Maak je e-bike schoon

Als je je elektrische fiets met regelmaat schoonmaakt, scheelt dit uiteindelijk in onderhoudskosten. Als je zand, modder, vocht altijd laat zitten en ophopen heeft dit een nadelig effect op bijvoorbeeld de remblokken, versnellingen, remkabels, banden en de lak van je fiets. Pak dus een borstel, een doek, goede e-bike schoonmaakmiddelen en laat je fiets weer glimmen!

Regelmatig onderhoud

Zoals al eerder vermeld, is een grote onderhoudsbeurt minimaal eens per jaar aan te raden. Bepaalde onderhoud kun je (meestal) thuis niet zelf uitvoeren. Denk hierbij aan een software update, onderhoudsinterval instellen, lagers smeren/afstellen en een versnellingsnaaf onderhouden. Hiervoor heb je vast een fietsspecialist in de buurt die je daarmee kan helpen. Bij regelmatig onderhoud sta je minder snel voor onverwacht hoge kosten.