Uniek film-event
d
onderdag 13 april van 19:30 tot 22:00
MIMIK Theater, Deventer

DEVENTER –  Sinds de première van de KIVA-documentaire afgelopen december in De Balie in Amsterdam, trekt de film – met doorlopend uitverkochte zalen – door het land. Komende week op donderdag 13 april zal het unieke KIVA-filmevent ook bij MIMIK in Deventer plaatsvinden met speciale gastsprekers. Er zijn voor deze avond (19.30 – 22.00) nog kaartjes beschikbaar.

Vrede, gelijkheid en roep van Moeder Aarde

In een tijd waarin de mensheid geconfronteerd wordt met grote uitdagingen, legt deze film de essentie van de unieke en eeuwenoude KIVA-ceremonie vast, waar leiders van inheemse volkeren uit de hele wereld samenkomen voor vrede, gelijkheid en moeder aarde. Het is een oproep en boodschap vanuit de gehele inheemse wereld, die hoop brengt en handvaten aanreikt, over hoe wij onze relatie met de aarde én met elkaar kunnen herstellen.

Synopsis KIVA-documentaire

In 1968 kreeg medicijnman Raymundo Tigre Perez (Mexico/VS) een visioen. Hij zag inheemse Wisdom Keepers van over de hele wereld verenigd in een cirkelvormige kuil – met een vuur in het hart – een ceremonie uitvoeren. Een spirituele ceremonie voor vrede, het welzijn van de aarde en alle levende wezens. Pas later ontdekte hij dat dit een KIVA was, een eeuwenoude ceremonie die al 3000 jaar geleden door de Anasazi bevolking werd gehouden. Honderden inheemse Wisdom Keepers beantwoordden zijn oproep en deze KIVA-ceremonies vinden al meer dan 30 jaar over de hele wereld plaats. De KIVA-ceremonie is een collectieve ‘call’ vanuit de hele inheemse bevolking: zij hebben het contact met de natuur nooit verloren en kunnen met hun eeuwenoude wijsheid ons helpen de balans te herstellen en leiden naar een meer verbonden en duurzame manier van leven.

Indrukwekkende gesprekken

In deze documentaire krijgen we een unieke kijk op de KIVA-ceremonie, waar inheemse Wisdom Keepers zich verzamelen rond een heilig vuur en hun liefde uiten via gebeden, eeuwenoude rituelen, liederen en dans. Door de ontroerende gebeden en de indrukwekkende gesprekken met de Wisdom Keepers wordt de kijker uitgenodigd om na te denken over hoe we onze relatie met de aarde kunnen herstellen. ‘Omdat ze huilt en haar kinderen naar huis roept!’

Unieke filmbeelden

Filmmaker Marijke Kodden raakte in 2018 betrokken bij de KIVA-ceremonies en kreeg – als een van de weinigen – toegang tot het filmen en interviewen van de Wisdom Keepers uit alle windstreken. Ze filmde bij de KIVA in Mexico, de KIVA KumbhaMela in India, in Duitsland en twee KIVA’s in Holland in 2018 en  2019. Talrijke inheemse Wisdom Keepers werden geïnterviewd en samen met vriendin Rakinah Buttner en Jaap Verhoeven (die in 2021 bij het team kwam) hebben zij een hoopvolle documentaire gecreëerd over de belangrijke boodschap van KIVA en de Wisdom Keepers! De KIVA-ceremonie ons laat zien hoe we onze relatie met de aarde kunnen helen!

Speciale gastsprekers

Speciale gasten deze avond zijn filmmaker Marijke Kodden, Annelies Theelen, Patricia Pattinama en Jessica Wawoe van Tribal Wisdom. Annelies is sinds 2017 betrokken bij de KIVA-ceremonies. Ze kwam via onze Europese voorouders in aanraking met de kennis van Runen en brengt helende Runen Sound Healings. Muzikante en ‘waterdraagster’ Patricia Pattinama is vanuit haar Alifuru roots diep verbonden met het water. Daarbij zet ze haar stem in als instrument van verbinding. Jessica Wawoe van Tribal Wisdom biedt Wisdom Keepers ook een podium om hun stem en verhalen te vertellen.

Uniek film-event Kiva – The Call of the Wisdom Keepers
donderdag 13 april van 19:30 tot 22:00
MIMIK Theater, Deventer

Voor de laatste tickets:  https://hipsy.nl/event/12894-kiva-the-call-of-the-wisdom-keepers

Om een eerste indruk te krijgen, hier een korte aftermovie van KIVA Mexico: https://youtu.be/tkcyMX9g1B4

En voor meer achtergrondinformatie: www.kiva-wisdomkeepers.com