DEVENTER – Jongeren tot en met 26 jaar kunnen vanaf het nieuwe schooljaar een gratis abonnement krijgen bij de bibliotheek in Deventer. Nu is dat gratis abonnement nog voor jongeren tot en met 17 jaar. Jongeren tot en met 17 jaar kunnen vanaf hetzelfde moment boetevrij lenen.

Gelijke kans op meer leesplezier

Het college van B&W heeft dit besluit genomen om alle kinderen in Deventer een gelijke kans te bieden op meer leesplezier. En scholieren, studenten en starters kunnen met dit besluit langer gebruik maken van de (gratis) mogelijkheden die de bibliotheek te bieden heeft.

Aantrekkelijk Deventer

98% van de jeugdleden zegt hun abonnement op zodra ze 18 worden en daarvoor moeten betalen. “De verhoging van de leeftijd voor het gratis abonnement past uitstekend in ons beleid om Deventer aantrekkelijk te maken voor studenten en young professionals en de bibliotheek heeft daar heel veel in te bieden”, aldus wethouder Ilse Duursma.

“Dat klopt”, zegt Alice van Diepen, directeur van de bibliotheek Deventer. “Jongeren kunnen bij ons gebruik maken van gratis studie- en werkplekken, studieboeken, leesboeken, workshops programmeren en 3D-printen of informatie over de digitale overheid. Maar ze kunnen hier ook oefenen voor hun autotheorie-examen.”

Meedoen

Bij alle vestigingen van de bibliotheken in Deventer is een schat aan boeken en verhalen te vinden voor jongeren. Ilse Duursma: “Als je kunt lezen, kun je kennis opdoen en je ontwikkelen. Bovendien helpen verhalen en gedichten kinderen en tieners om zich beter in te leven in anderen. Op die manier komen zij beter mee in de samenleving.”

Ingangsdatum en promotie

Om de jongeren tot en met 26 jaar zo goed mogelijk te bereiken wordt de promotie ingezet via de vestigingen van de bibliotheek en door nog breder samen te werken met het beroeps- en hoger onderwijs en andere partners. Ook wordt samen met de studentambtenaren gekeken waar jongeren behoefte aan hebben en waar de mogelijkheden liggen om het bereik te vergroten.