DEVENTER – Afgelopen vrijdag is het bevrijdingsvuur door Roparunteam Run for Cancer uit Deventer vanuit Wageningen naar Deventer gebracht.

In Wageningen werd op het 5 mei Plein even na middernacht het Bevrijdingsvuur ontstoken door de 96-jarige Britse Veteraan Marie Scott en burgemeester Floor Vermeulen. Daarmee werd Bevrijdingsdag, de dag waarop we de bevrijding vieren van de Duitse bezetting in 1945, officieel afgetrapt. Het aansteken van het vuur symboliseert de overgang van de dodenherdenking op 4 mei naar Bevrijdingsdag op 5 mei.

Zo’n 1700 estafettelopers uit 97 gemeentes gingen vanuit Wageningen het land in met fakkels om het vuur te verspreiden. De Deventer Roparunners vertrokken rond 1.00 uur en hebben hardlopend, in estafettevorm, de route van 63 kilometer vanuit Wageningen naar Deventer afgelegd. Rond 7.00 uur kwam het team met het vuur aan bij hospice de Winde, waar het een mooie plek kreeg in de tuin.

Moe maar voldaan en met een bijzonder gevoel konden de Roparunners aanschuiven bij het ontbijt verzorgd door de vrijwilligers van het hospice. “Het is bijzonder dat we dit zo samen kunnen doen”, aldus het hospice.

De Roparunners zien deze ervaring ook als een mooie training, want over 3 weken staan zij aan de start van de echte Roparun. Dat is dan wel even andere koek, want dan legt het team 530 kilometer af. De Roparun start op zaterdag 27 mei op Vliegveld Twente en zal via een route via de Achterhoek en Brabant finishen op maandag 29 mei op de Coolsingel in Rotterdam.

Het doel van de Roparun is geld ophalen voor de palliatieve zorg voor kankerpatiënten. Het Deventer team doneert naast Stichting Roparun ook jaarlijks een bedrag aan hospice de Winde in Deventer.

Wil je meer weten over de Roparun of dit team? Kijk dan op www.roparun.nl of www.runforcancer.nl.