,,Eerst werd het stil en iedereen had kippenvel”, kijkt eigenaar Ivanka Witteveen met een hele grote glimlach terug op een emotioneel moment tijdens het 10-jarige jubileumfeest van Voetcomfort Deventer. ,,Bij mij en veel andere aanwezigen biggelden de tranen over de wangen toen mijn man Rob die avond bekend maakte welk goede doel wij gaan steunen: 3500 euro voor het nieuw te bouwen Hospice Deventer bij locatie De Bloemendal in de wijk Borgele.”

Door Rudy Brouwer

DEVENTER – ,,We hadden onze 150 gasten in de uitnodiging, heel brutaal, gevraagd om een envelopje met geld voor een goed doel”, vertelt Ivanka. ,,In plaats van bloemen of een cadeau. De genodigden wisten niet waarvoor ze gingen doneren. Het leuke is dat de personen achter het doel waaraan we schenken oude buren van ons zijn. Die waren zelf zó verbaasd en verrast… Hun reactie was prachtig: de buurman schoot vol en, haha, zijn vrouw slaakte zelfs enthousiast een gilletje!”

Verrast
,,Wij wisten er zelf helemaal niets van”, herinnert Everard Post, voorzitter van de Stichting Hospice Deventer zijn spontane reactie. ,,Dan moet je wel een paar keer slikken van: goh, dat ze hiervoor nu aan ons denken. Dan ben je natuurlijk blij verrast. Ook omdat Voetcomfort heel veel relaties en cliënten heeft. Zo krijgt de komst van ons nieuwe hospice, behalve een fantastisch geldbedrag, ook weer wat aandacht en meer bekendheid. We waren compleet verrast. Dat doet je toch wel wat, ja.”

Het Hospice Deventer is een initiatief van huisarts Wisselink van de praktijk aan het Noorderplein. ,,Die heeft een droom dat hij wat wil doen voor ouderen”, legt Everard uit. ,,Het wordt een hospice dat wordt gerund door vrijwilligers. Het verblijf voor onze gasten is bijna zoals thuis. Een hospice heeft blijkbaar een hoge gunfactor, want ik ben al door meer partijen benaderd die een gift willen doen. Allemaal heel welkom, want we zijn afhankelijk van donaties en eigen bijdragen.”

Overbruggen
De donatie van Voetcomfort is bestemd voor een deel van de inrichting van Hospice Deventer. ,,We starten in augustus met de bouw”, vertelt Everard. ,,En we streven ernaar om op 1 mei 2024 open te gaan. Voor de totale inrichting is ruim 80.000 euro nodig. Er komen vier gastenkamers met hoog/laagbedden, een televisie en overig meubilair, een woonkamer en een keuken. We krijgen straks wel subsidies van VWS, maar de eerste drie jaar moeten we zelf zien te overbruggen.”

,,Wij van Voetcomfort vinden het heel belangrijk dat we met elkaar hier in Deventer de boel goed organiseren en er voor elkaar zijn”, verklaart bedrijfsmanager Sabine Toorneman de keuze voor het goede doel Hospice Deventer. ,,We doen regelmatig dingen voor de voedsel- en de speelgoedbank”, vult collega Ivanka aan. ,,En we doneren oude laptops aan scholen, voor leerlingen die dat moeilijker kunnen bekostigen. Dat zit in onze bedrijfsvoering; het komt vanuit ons hart en het gevoel.”

Inloop spreekuur Voetcomfort
Fonteinkruid 63 – Deventer
dinsdagen: 16.00 tot 17.00 uur