DEVENTER – Op zondag 4 juni wordt het groot feest op het terrein van de Kynologenclub. Deze vereniging bestaat nu 100 jaar en dit feit wordt het gehele jaar door gevierd.

Er werden al workshops gehouden, gewandeld en lezingen gehouden. Er staat nog meer te wachten dit jaar, maar op 4 juni gaat het echt even los. Kortom, de vereniging doet haar best om iedereen te vermaken en daarbij enthousiast te maken voor enige vorm van hondensport. Bezoekers kunnen kennismaken met de vereniging en de sfeer proeven.

Op 1 januari was het officieel, de Kynologenclub Deventer eo werd honderd jaar. Dat geeft aan dat dit niet zomaar een hondenschool is. Een vereniging met een schat aan ervaring en die voortdurend meegaat in de tijd door nieuwe inzichten en technieken toe te passen.

In de tijd dat de hond nog de kar moest trekken waren er al mensen die vonden dat een hond netjes opgevoed moest worden en dat je deze kon “dresseren”. Ze kwamen bijeen en richtten een vereniging op ter “Bevordering der Kynologie in Deventer en omstreken, te bereiken door de veredeling van de hondensport”. De tijden zijn veranderd. De trainingsmethodieken veranderden alsmaar door. Tegenwoordig kun je niet meer over straat met een hond die zich niet sociaal weet te gedragen. Dus is opvoeding van de hond erg belangrijk. Deze vereniging helpt daarbij en uiteindelijk komt de hondenbezitter in aanraking met hondensporten en ontdekt dan wat voor hem en de hond fijn is om mee bezig te zijn. Inderdaad zijn er die uiteindelijk de wedstrijdsport bedrijven maar de meesten doen dit lekker recreatief.

Wat is er fijner dan even lekker met je hond bezig te zijn met een tak van sport waar je beiden plezier aan beleeft. Dat alles onder bezielende leiding van mensen die daarvoor een opleiding tot kynologisch instructeur volgden en het leuk vinden om anderen te helpen in de omgang met hun huisdier. Of te trainen tot op  Voorop staat dat er plezier is en dat is er nu eenmaal meer als je in groepsverband bezig bent. Deze instructeurs zorgen daar voor en staan je bij. Ze zijn veelal gecertificeerd en volgen geregeld opleidingen om “bij de tijd” te blijven.

Op 4 juni groot feest dus. Er zijn demonstraties: jacht, gehoorzaamheid, behendigheid, hoopers. Maar ook: hoe wordt een geleidehond opgevoed, wat is IPO, hoe doen herdershonden dat toch met schapen en wat is goede hondenvoeding. En daarnaast activiteiten voor de kinderen, hotdogs en meer.

Om 11.00 uur wordt er gestart met het feestprogramma en er is meteen een demonstratie. Rond 12.00 uur staan we even stil bij het feit dat de vereniging jarig is. Dat wordt dus een officiële aangelegenheid.

Daarna gaan de demonstraties en gezelligheid weer lekker door. Iedereen is welkom, de toegang is gratis.

Start om 11.00 uur op het terrein van de Kynologenclub, Molbergsweg 3 in Deventer.