DEVENTER – Na 42 jaar met volle kracht vooruit nam Rob de Jong (66), directeur van ‘Deventer Doet’, vorige week afscheid. Het landelijk bekende ‘uithangbord van het Deventer vrijwilligerswerk’ zegt met pijn in het hart afscheid te nemen. “Maar ook met trots en blijdschap. Want voor mij, het team, de gemeente en verder gewoon elke inwoner die onze stad kleur geeft met onbaatzuchtige inzet, geldt dat we het sámen hebben gedaan.”

Door Bastiaan Mokkink

Met de beroepskrachten, 38.000 Deventer vrijwilligers en een adresbestand van 1.100 partijen die met vrijwilligers werken, is Deventer Doet dé schakel in de plaatselijke sport, cultuur, onderwijs, politiek, zorg en welzijn. “We zijn met 38.000 burgers de grootste Deventer werkgever, met een geschatte jaarlijkse verdienste van zo’n 67 miljoen euro aan menselijk kapitaal”, aldus De Jong.

Magneet

Mede dankzij hem had Deventer in 1986 als allereerste een gemeentelijk vrijwilligersbeleid: “We zijn een echte vrijwilligersstad, vooral omdat alles hier in uitstekende harmonie gaat. Als Apeldoorns jongetje trok Deventer vroeger al als een magneet aan me, dat begon al op m’n twaalfde door per fiets naar de Platvoetkermis te gaan.”

Als puber deed De Jong zijn eerste vrijwilligerswerk in een Apeldoorns buurthuis, als diskjockey bij jeugddisco’s en begeleider bij kinderkampen. “In 1981 vroeg Gerda Verhoeven om met haar de Vrijwilligersvacaturebank op te zetten. Het is mooi om te zien dat het 42 jaar na een start met een klein kaartenbakje uitgroeide tot een club met deze impact.”

Slachtofferhulp

De Jong past in het clubje van bevlogen Deventer directeuren (bibliotheek, VVV, Burgerweeshuis) dat opkwam in de jaren tachtig en onze stad landelijk deed opvallen en waarvan nog steeds de vruchten worden geplukt. Zo was hij kartrekker van talloze projecten, waarvan een deel landelijke navolging kreeg. “Deventer liep vaak voorop met vrijwilligersinitiatieven. Zo stonden we samen met oud-politiechef Dolf Godlieb aan de wieg van Slachtofferhulp Nederland. Voor relatief weinig geld deden we altijd mooie, nuttige dingen. Soms leidde dat ertoe dat projecten na de start in handen kwamen van clubs die beter waren of meer budget hadden.”

Ook staat hij graag stil bij huidige initiatieven, zoals Impacter en Music Moves. “Hiermee lukt het om jongeren te bereiken die een steuntje in de rug nodig hebben. Volgens onderzoek van Bureau Berenschot is Deventer vrijwel de enige die laagopgeleide jongeren aan zich weet te binden. Ik denk dat dit komt door onze laagdrempeligheid en aanpak: we laten namelijk álles door jongeren doen. Ook zijn we trots op de resultaten met vluchtelingen, mede dankzij samenwerking met andere Deventer organisaties. Deventer is heel open als het gaat om nieuwe ideeën.”

Geranium

Hoe houdt De Jong het zo lang vol in deze tijd van jobhoppen? “De dynamiek is boeiend en er is nog steeds veel te ontdekken en te winnen”, zegt hij. “Geen jaar was hetzelfde. Met dingen routineus doen red je het niet in dit werk. Het is pionierswerk, vergelijkbaar met de vrijwilliger die ooit in het allereerste vliegtuigje stapte om te kijken of het ding vloog, waarna de hele vliegsector ontstond. Bij veel processen is gewoon eerst een pionier nodig. Veel vrijwilligers zijn pionier, of veel pioniers zijn vrijwilliger. Daaruit ontstaat dan soms betaald werk. Pas na oorlog werden in de zorg vrijwilligers bijvoorbeeld voor het eerst massaal betaald.”

Na zijn pensioen wil hij geen geranium zien. “Ik ben onder meer heel actief met fotografie, zit in het 4 Mei Comité, ben stadionspeaker bij GA Eagles en zit achter de microfoon bij ‘Code Roodgeel’ van Koekstad Radio.” De opvolger van De Jong is Zwollenaar Wietse de Boer.