DEVENTER – Met een symbolische hap uit de muur zette wethouder Liesbeth Grijsen de sloop in gang van een aantal panden in het Sluiskwartier. De sloop markeert een nieuwe fase voor dit gebied, op loopafstand van de Deventer binnenstad en langs de IJssel. De komende jaren knapt de gemeente het Sluiskwartier op: karakteristieke panden worden in ere hersteld, andere worden gesloopt en nieuw gebouwd.

‘In dit bijzondere stukje Deventer komen er vele tientallen nieuwe woningen bij, waarvan een flink deel sociale huur’, aldus wethouder Grijsen. ‘Daarbij behouden we de waardevolle delen van het gebied en we zorgen dat er een groene aansluiting komt tussen het Sluiskwartier en de Raambuurt.’

Onderzoeken
De sloop van de panden – onder andere de voormalige HAT-eenheden – duurt tot september. Daarna volgen archeologisch onderzoek, bodemsanering en andere noodzakelijke onderzoeken. Begin 2024 kan woningcorporatie Rentree dan starten met de bouw van 18 sociale huurwoningen op deze locatie. Die zijn naar verwachting eind 2024 klaar.

Stedelijk erf
Vier karakteristieke herenwoningen die aan het Pothoofd staan, worden de komende maanden gerenoveerd. Twee ervan zijn al verkocht, de andere twee zijn nog te koop. In andere delen van het gebied kunnen in totaal nog ongeveer 50 woningen komen. Ook is er ruimte voor horeca en mogelijk een hotel in het gebied. Tussen de bebouwing aan het Pothoofd en de Sluisstraat komt het ‘stedelijk erf’: een parkachtig gebied gecombineerd met parkeerplaatsen. Naar verwachting is het nieuwe Sluiskwartier in 2026 klaar.
Meer informatie: www.deventer.nl/sluiskwartier