DEVENTER – Pim Saathof heeft bij Go Ahead Eagles zijn eerste profcontract getekend. De 19-jarige jeugdspeler doorliep vanaf Onder-15 de Go Ahead Eagles Voetbalacademie en zette zijn handtekening onder een verbintenis tot medio 2025.

“Een topseizoen.” Pim Saathof heeft weinig woorden nodig om het seizoen 2022/2023 te omschrijven. “Dat begon voor mij persoonlijk al afgelopen zomer toen ik mocht aansluiten bij de voorbereiding van de eerste selectie. Na afloop van de voorbereiding kreeg ik te horen dat ik definitief mee mocht blijven trainen, waardoor ik me het afgelopen seizoen goed heb kunnen ontwikkelen. Op de trainingen van de eerste selectie gaat het er allemaal net wat sneller en fysieker aan toe dan bij de jeugdteams. Verder zijn details veel meer bepalend, zoals de manier waarop je een bal aanneemt of de wijze waarop je je lichaam indraait.”

Al in de eerste wedstrijd van het seizoen – in Alkmaar tegen AZ – maakte Saathof als invaller zijn officiële debuut voor Go Ahead Eagles. “Ja, dat is voor mij echt het hoogtepunt van afgelopen seizoen”, zegt de rechterverdediger.

Saathof: “Toen ik twee dagen voor de wedstrijd te horen kreeg dat ik bij de selectie zou zitten, heb ik gelijk mijn familie en vrienden een berichtje gestuurd. Maar ik had toen nog niet het idee dat ik ook daadwerkelijk als invaller mijn debuut zou maken. Drie weken later mocht ik tegen Sparta Rotterdam mijn eerste minuten in een thuiswedstrijd maken. Spelen in De Adelaarshorst was echt een droom die uitkwam. Het resultaat was minder, maar die ervaring pakken ze me niet meer af.”

Zijn eerste wedstrijden in het eerste elftal vormen voor Saathof een bekroning van de jaren waarin hij in de Go Ahead Eagles Voetbalacademie in zichzelf investeerde. “In 2016 kwam ik bij de Voetbalacademie terecht, waar ik destijds in Onder-15 begon. Wat mij in al die jaren vooral is opgevallen, is dat de jeugdteams van Go Ahead Eagles heel erg hecht zijn. Veel jongens met wie ik heb samengespeeld, spreek ik nog steeds regelmatig. Ook jongens die in de tussentijd de Voetbalacademie hebben verlaten en naar het amateurvoetbal zijn teruggekeerd. Dat zegt wel iets over de band die er onderling is opgebouwd tijdens onze gezamenlijke jaren in de Voetbalacademie. Doordat plezier voorop staat binnen de jeugdteams, ga je vanzelf ‘losser’ voetballen, herken je elkaars kwaliteiten beter en help je elkaar om beter te worden.”

Tot speelminuten kwam Pim Saathof het afgelopen seizoen vooral bij Onder-21, het oudste jeugdteam van de Go Ahead Eagles Voetbalacademie. “Heel apart dat we ook bij Onder-21 – net als het eerste elftal – in de najaarscompetitie onze eerste vijf duels van het seizoen verloren. Sindsdien zijn we gaan voetballen, wisten we ons op de laatste speeldag te handhaven en zijn we in de voorjaarscompetitie zelfs kampioen van Divisie 2A geworden, waardoor O21 aankomend seizoen op het hoogste niveau actief zal zijn.”

“Het is mooi dat een speler uit de jeugdopleiding een contract tekent”, toont technisch manager Paul Bosvelt zich content met het contractueel binden van Saathof. “Pim heeft zich in de voorbereiding van afgelopen seizoen prima laten zien en is daardoor het hele seizoen onderdeel van de selectie geweest. Door met de selectie mee te trainen, heeft hij zichzelf kunnen ontwikkelen en uiteindelijk zijn eerste profcontract af kunnen dwingen.”