DEVENTER – Na tientallen jaren gaat het Rode Kruis Deventer stoppen met de inzameling en verkoop van tweedehands boeken en platen. De winkel op het Waltorenpad 3 in de Deventer binnenstad krijgt een andere invulling. Op 1 juli is de laatste dag waarop tweedehands boeken en platen worden verkocht. Die gaan dan ook voor enkele euro’s de toonbank over.

Rode Kruis Deventer heeft jarenlang geld ingezameld door de verkoop van tweedehands boeken en platen. Dat heeft de organisatie in de loop van de jaren meer dan een ton opgeleverd. Het geld is onder meer gebruikt voor noodhulp, opleidingen van vrijwilligers, sociaal vervoer en activiteiten voor kwetsbare doelgroepen.

De boeken en platen werden lang verkocht aan het pand aan de Gooszenstraat, in het naastgelegen St.-Geertruidenziekenhuis en in de boekenkelder aan de Golstraat. In het najaar van 2021 vonden de boeken en platen een plek in het centrum, waar Rode Kruis Deventer als eerste afdeling in Nederland een winkel opende.

In de zomer wordt de Rode Kruiswinkel omgebouwd tot trainings-, informatie- en voorlichtingsruimte. Dan is iedereen welkom om meer te leren over, onder meer, een goede voorbereiding op noodsituaties.

De Rode Kruisvrijwilligers zullen deze zomer nog wel aanwezig zijn op de boekenmarkt en op zaterdag bij goed weer boeken verkopen in de Golstraat. De organisatie is al wel gestopt met de inname van gedoneerde tweedehands boeken en platen. Het Rode Kruis Deventer wil alle mensen die hun in al de afgelopen jaren gesteund hebben hartelijk bedanken.

Over het Rode Kruis

Het Nederlandse Rode Kruis bestaat sinds 1867 en maakt deel uit van het grootste humanitaire netwerk ter wereld: de internationale Rode Kruis-beweging. Het Rode Kruis heeft als missie het voorkomen en verzachten van menselijk lijden waar dan ook, het beschermen van levens en gezondheid en het waarborgen van respect voor de mens.

Onze bijzondere aandacht gaat daarbij uit naar hen die het meest kwetsbaar zijn tijdens gewapende conflicten, rampen en andere noodsituaties. Zo’n twaalf miljoen vrijwilligers van Rode Kruis-verenigingen wereldwijd zetten zich in om te hulp te verlenen na rampen en bij conflicten.

Ook bereidt het Rode Kruis mensen voor op crisissituaties en zorgt de hulporganisatie dat mensen in staat zijn zichzelf en anderen te helpen. Dat doet het Rode Kruis al meer dan 150 jaar volgens de zeven grondbeginselen: menslievendheid, onpartijdigheid, neutraliteit, onafhankelijkheid, vrijwilligheid, algemeenheid en eenheid.