BATHMEN – De laatste decennia is het gebruikelijk dat er tijdens de zomermaanden in de Dorpskerk van Bathmen een expositie wordt ingericht. Ook het komende zomerseizoen zal er in de monumentale Dorpskerk van Bathmen een expositie te bezichtigen zijn.

De werkgroep Open Kerk heeft dit jaar gekozen voor een expositie die bestaat uit een selectie van schilderwerken van Marinus Leyte. Marinus Leyte is een oud-inwoner van Bathmen en heeft daarom de naam ‘Terug in Bathmen’ aan deze expositie verbonden.

Marinus Leyte is geboren in het toenmalige Nederlands-Indië en woont tegenwoordig in Krabbendijke. Van jongsaf had hij altijd al belangstelling voor de schilderkunst. Een groot deel van zijn leven heeft hij echter gewerkt in de chemie, o.a. bij de AKZO in Deventer. Zo kwam hij in 1970 met zijn gezin in Bathmen terecht, waar ze zo’n 10 jaar hebben gewoond. Vanuit deze periode, waar hij zich o.a. heeft ingezet voor het kerkenwerk en voor de zwemclub Looërmark, bewaart hij nog steeds de beste herinneringen.

Marinus Leyte is op latere leeftijd pas gaan schilderen. Hij volgde daarvoor een opleiding van vijf jaar aan de Academie voor Schone Kunsten te Eekloo in België en studeerde daar in 2001 af ‘met grote onderscheiding’. Vervolgens sloot hij zijn opleiding daar af met een specialisatie van twee jaar in de richting ‘schilderen met emotie’. De kern van schilderen is voor hem een emotionele activiteit, het geeft vorm aan de emotionele ervaring van de werkelijkheid.

De zomerexpositie ‘Terug in Bathmen’ is geopend vanaf zaterdag 10 juni tot en met zaterdag 26 augustus, van 10.30 tot 15.00 uur. Tijdens deze openingsuren is iedereen van harte welkom in de fraaie Dorpskerk van Bathmen. De toegang is gratis.

Vorig artikelWijkdag in de Zandweerd de leukste dag van het jaar!
Volgend artikelPop-Up restaurant voor Turkije en Syrië 9 & 10 juni Deventer Schouwburg