DEVENTER – Deventer toont zich dit jaar met trots als een echte Hanzestad! Naast lef, ondernemen en samenwerken is er ook oog voor het ‘ambacht’ met de Hanze Karavaan. Deze Hanze Karavaan, een initiatief van Rastergroep en Deventer Marketing, geeft in oktober en november een podium aan bestaande en nieuwe buurtinitiatieven. Ambacht, ondernemen en Hanze maken staat centraal. Samen Hanze maken en daarna verkopen op de markt. Hoe Hanze kan je het maken?

(Hanze)verhalen die kleur geven

Iedere wijk of dorp heeft zijn eigen cultuur en eigen geschiedenis. En eigen (Hanze)verhalen die hier kleur aan geven, bewoners trots maken en ze inspiratie bieden voor de toekomst. Deze verhalen komt de toerende Hanze Karavaan in oktober en november op creatieve en verrassende wijze brengen én ophalen in vijf wijken in Deventer. Samen met bewoners van de wijken!

Startschot door Wethouder Elferink in Colmschate

Met een prachtige mobiele Hanzemaakplaats als uitvalsbasis is de Hanze Karavaan vorige week gestart. Wethouder Elferink gaf in Colmschate het officiële startschot. Deze en komende weken strijkt de Hanze Karavaan neer in de Rivierenwijk, Bathmen, Keizerslanden en Voorstad. Ambacht, ondernemen en Hanze maken staat centraal.

Samen Hanze maken

In en om de Hanze Karavaan kan iedere inwoner van Deventer ervaren en/of zelf zichtbaar maken hoe de Hanze nog steeds aanwezig is in de verschillende buurten van Deventer en omstreken. Hoe? Door te creëren, te ondernemen, verhalen te vertellen, te luisteren en elkaar te helpen. Dat bleek in Colmschate al meteen een groot succes. En ook in de Rivierenwijk bruist het deze week van de activiteiten. Bekijk ook de video van Salland1 over de start van de Hanze Karavaan in Colmschate.

Voor en door buurtbewoners

Iedereen kan meedoen. Graag zelfs! Buurtbewoners die van niets iets weten te maken, altijd bezig zijn met hun handen, graag in contact komen met buurtbewoners, het leuk vinden om anderen te helpen of iets te leren, een creatief idee hebben en deze tot uitvoer willen brengen of buurtbewoners die dit alles juist willen ontvangen of ontdekken.

Mogelijkheden tijdens de Hanze Karavaan

Ademt het Hanze, dan is alles mogelijk bij de Hanze Karavaan!

 • Hanze maken in de Hanze Maakplaats

Lekker met de handen aan de slag! De deur van de Karavaan staat open. Deze ligt vol met gereedschappen die iedereen mag gebruiken voor bv. pottenbakken, houtbewerken of werken met textiel. Buurtbewoners en de makers van Deventer Waag(t) zijn er om te helpen waar nodig.

 • Karavaan

Rondom de Maakplaats is de Karavaan waar verschillende workshops worden gegeven door buurtbewoners en de makers van Deventer Waag(t), bv. tekenen, basis technieklessen, koken, graffiti, zingen, creatief met textiel, stenen beschilderen, breien.

 • Reizende tentoonstelling

De 8 makers van Deventer Waag(t) tonen hun werk. Er zijn  kunstwerken op zeilen te zien, prachtige foto’s, illustraties, schilderkunsten.

 • Eigen initiatieven

Buurtbewoners kunnen eigen initiatieven samen met andere buurtbewoners inbrengen. Graag zelfs!

 • Verhalen delen

De makers van Deventer Waag(t) halen verhalen, portretten en inspiratie in de buurten op rondom thema’s als:  lef, samenwerking, over grenzen kijken, ondernemerschap en ambacht.

 • Waar denken bewoners aan bij de Hanze?
 • Hoe zien zij dat op dit moment in hun wijk?
 • Hoe zouden zij samen Hanze vormgeven anno nu?
 • Hoe ondernemend zijn we?
 • Hoe groot is de samenwerking en het noaberschap?
 • Kijken we nog steeds over grenzen heen?

Kortom: is het Hanze DNA nog steeds aanwezig? Deze verhalen worden met geïnteresseerden gedeeld en besproken in de Karavaan.

 • Marktdagen

Waar kan een Hanze Karavaan nu beter neerstrijken dan op de markt? Deventer stond in de middeleeuwen vooral bekend als marktstad. Vandaag de dag is de markt nog steeds de ontmoetingsplek voor de buurt én vindt er handel plaats. Daarom is de markt de uitgelezen plek voor het neerstrijken van de Hanze Karavaan. Hier kan iedereen zijn of haar gemaakte creatie verkopen. Lekker Hanze!